Annonce
Tønder

Martin Beck har stukket fingeren i jorden

Martin Büchert Beck blev i weekenden kåret som årets Øko-håndværker i kategorien "Øget jordfrugtbarhed og klimatænkning". Det skete under den Økologiske Landsforenings generalforsamling. Foto: Martin Franciere

I weekenden blev Martin Büchert Beck kåret til årets Øko-håndværker i kategorien "Øget jordfrugtbarhed og klimatænkning". Han har siden januar sidste år arbejdet for landbrugsfællesskabet Almende.

JEJSING: I weekenden modtog Martin Büchert Beck hæder fra sine landmandskolleger i Danmark. Det skete i form af titlen som årets Øko-håndværker i kategorien "Øget jordfrugtbarhed og klimatænkning".

- Det er noget, jeg er stolt af. Det er jeg da. Det er dejligt, at det, jeg gør, er værdsat og anerkendt vidt omkring, siger den 44-årige sydslesviger, der er bosat syd for Flensborg.

Martin Büchert Beck er uddannet agronom og har i 17 år arbejdet som økologisk- og biodynamisk landbrugskonsulent. Han er specialist i jordsundhed og belivning af udpint jord. Han har siden januar 2016 været ansat i Almende ApS og dér stået for driften af gårdfællesskabets 720 hektar jord, som primært ligger fordelt mellem Vester Højst og Ubjerg. Det er de tre gårde Rosenholm, Langmose og Holmgård, som indgår i fællesskabet.

Annonce

Det er biodynamisk jordbrug version 2,0, vi er i gang med. Det vi gør, det virker, og vi er på helt rette spor.

Martin Büchert Beck, landbrugskonsulent med speciale i jordsundhed og belivning af udpint jord
Martin Büchert Beck arbejder i landbrugsfællesskabet Almende i Tønder Kommune. I weekenden blev han kåret som årets Øko-håndværker i kategorien "Øget jordfrugtbarhed og klimatænkning". Foto: Martin Franciere

Biodynamik 2,0

På gårdenes jord avles primært hø, foderkorn samt spelt, hvede, rug og havre.

Martin Büchert Beck arbejder lige nu på at dokumentere, at det med en målrettet holistisk indsats kan lade sig gøre at øge jordfrugtbarheden og humusindholdet i jorden.

Biodynamisk jordbrug har længe været omgærdet af mystik og langhåret tænkning, mener Martin Büchert Beck. Men nu er det slut med det okkulte. Til gengæld er det helt andre jordnære beviser, han arbejder med.

- Det er biodynamisk jordbrug version 2,0, vi er i gang med. Det vi gør, det virker, og vi er på helt rette spor, siger han.

Da Martin Büchert Beck kom til Almende, var humusindholdet i jorden på cirka to procent. Nu er det oppe på cirka tre, fortæller han.

Kompostte

- Vi regner med, at vi kan forbedre humusindholdet på mellem 0,3 og 0,5 procent om året. Vores mål er at få et humusindhold på fem procent, siger Martin Büchert Beck og peger på, at en sund jord er vejen til at opnå bedre fødevare og et sundere miljø.

Det handler ganske simpelt om livskraft og god energi fra det, der dyrkes på markerne.

Martin Büchert Beck fortæller, at man i Almende stik mod tidligere biodynamisk tankegang tilfører jorden mineralsk kalk, magnesium og svovl. Desuden "sprøjter" man afgrøderne med en "kompostte" - te lavet på 500 liter vand tilsat tre liter kompost og tre liter sukkerholdig melasse. Teen omrøres i et døgn, før den sprøjtes ud.

- Det er homøopati på jordniveau, konstaterer Martin Büchert Beck.

Sunde regnorm

Ifølge Martin Büchert Beck er landbrugsjord udpint og misforstået. Det handler om at bringe balance i jorden, på den måde sikres de optimale betingelser for at dyrke sunde og næringsrigtige fødevarer.

- 90 procent af landbrugsjorden er kalcium-overmættet. Det giver en dårlig kvælstofudnyttelse og har indvirkning på jordens små hulrum, siger Martin Büchert Beck og peger på, at han med en såkaldt "spadediagnose" - et enkelt spadestik i jorden - kan afsløre meget.

Blandt andet er mange regnorm en sikker indikator for, at jorden har det godt, fortæller manden, der må siges at have en fingeren i jorden.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Lotte fik økonomisk hjælp til datterens konfirmation: - Det er vigtigere, at hun ikke føler sig udenfor

Annonce