Annonce
Sydjylland

Martin Henriksen: Føtex i knæfald for islam

Markante religiøse symboler bør forblive i det private, mener Martin Henriksen (DF). Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Formanden for Udlændinge- og Integrationsudvalget i Folketinget, Martin Henriksen (DF), er mildest talt ikke begejstret over, at varehuschefen i Føtex på Mariagervej lader sine medarbejdere bære tørklæde på arbejdspladsen.

Randers: Historien om 62-årige Bjarne Larsen, der ved mødet med en 16-årig tørklædeklædt ekspedient i Føtex på Mariagervej endte med at forlade butikken uden et par nye cowboybukser, går land og rige rundt. Og også på Christiansborg vækker den opsigt.

Historien er nemlig blandt andet faldet Martin Henriksen (DF), MF og formand for Udlændinge- og Integrationsudvalget, for brystet.

- Helt generelt synes jeg, det er rimeligt, at man som kunde har en forventning om at blive mødt af en god, ordentlig og neutral service, når man går ind i en butik. At der er en kunde, som reagerer på at blive mødt af en reklamesøjle for islam, forstår jeg udmærket godt, siger han til Randers Amtsavis.

Han forklarer, at religion skal holdes i det private og ikke tages med på arbejdspladsen.

- Den eneste grund til, at den her situation opstår, er fordi Føtex har en personalepolitik, som accepterer markedsføring af islam på arbejdspladsen. Det er der selvfølgelig ikke noget ulovligt i, og vi har i Dansk Folkeparti heller ikke planer om at lovgive mod det, da det er en privat virksomhed. Men vi vil komme med et lovforslag, der forbyder religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte, uddyber han.

Annonce

En dybere diskussion

Martin Henriksen mener, at man selvfølgelig godt kan være ansat i eksempelvis Føtex, selvom man har muslimsk baggrund. Man bør dog udvise almindelig pli, siger han, og ikke markedsføre og pådutte andre sin religion.

- Når man bærer et så markant religiøst og ideologisk symbol, så siger man også: Jeg er muslim, og det skal I alle sammen vide, og hvis I ellers har problemer med islam, må I bare finde jer i det, siger Martin Henriksen.

Varehuschefen i Føtex på Mariagervej, Rolf Hansen, har udtalt til Randers Amtsavis, at han ikke bekymrer sig om, hvorvidt hans medarbejdere bærer tørklæde eller ej.

- De har lige så meget ret til et arbejde i Danmark som alle mulige andre. Nafiso er en sød pige, hun taler flydende dansk, og hun yder kunderne en super god service, forklarede han.

Men den holdning, synes Martin Henriksen, viser mangel på refleksion over en dybere problemstilling.

- Det er måske ikke sikkert, at den person, som bærer tørklædet, har tænkt videre over, hvad der ligger bag den handling. Men derfor skal man som butik tænke over, hvad det er for et tankesæt, man siger god for. Det er en meget dybere diskussion end den her konkrete episode, og derfor skylder varehuschefen at reflektere over, hvad tørklædet symboliserer, når han bevæger sig ind på det område.

- Hvis man skærer det helt ind til benet, så er episoden endnu et knæfald for islam og dermed bidrager Føtex til, at Danmark stille og roligt bliver til et mere muslimsk land. Og det er så sandelig ikke deres opgave, siger Martin Henriksen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russiske storhold

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce