Annonce
Kultur

Masken fik ny mening: Kunstner fra Vejle i stor coronaudstilling

Et af Lene Juhlers bidrag til en stor international udstilling, der er skabt med udgangspunkt i pandemisymbolet coronamasken. Privatfoto
Lene Juhler er en af otte danskere, der deltager i en stor international udstilling om et af verdens ældste symboler, der har skiftet betydning det sidste år: Masken. At pandemien allerede nu bliver til kunst er nyt. Den spanske syge inspirerede ikke til kreativ adfærd for 100 år siden.

Vejle: Vejlekunstneren Lene Juhler er med i en stor international udstilling, der tager udgangspunkt i masken:

Den kan følges mindst 9000 år tilbage i menneskets historie, og dog har den inden for det seneste år skiftet betydning.

Herhjemme diskuterede man forbud mod masker, lige indtil den dag, hvor man besluttede, at alle skulle bære dem i visse sammenhænge.

Lene Juhler er en af otte danskere, der er med blandt omkring 230 kunstnere fra 36 lande Europa, Nord- og Sydamerika, Asien og Australien deltager i udstillingen. Starttemaet for arbejdet var en antivirusmaske-skabelon.

Udstillingen hedder Covimetry, en sammensætning af ordene covid og geometri. Udstillingen beskrives som en global manifestation af geometrisk kunst, der er bevidst om sin samtid.


Den skal nok blive set. Projektkuratoren, Mark Starel, er meget aktiv på medierne med udstillingen. Samtidige er de indbudte kunstnere selv mægtig aktive på nettet.

Lene Juhler, Vejle-kunstner på international udstilling


Nu kan man selvfølgelig godt spekulere over, hvordan det er muligt at vise en udstilling i disse tider, hvor selve udstillingens tema er årsag til lukning af udstillingsstederne. Lene Juhler siger:

Lene Juhler, Vejle, er med på en stor international udstilling med udgangspunkt i coronaen. Pr-foto

- Den skal nok blive set. Projektkuratoren, Mark Starel, er meget aktiv på medierne med udstillingen, han viser videoer, interviewer galleriejere og professorer. Samtidig er de indbudte kunstnere selv mægtig aktive på nettet. Udstillingerne vil alle steder blive sat op fysisk op og samtidig formidles som onlineudstillinger.

Udstillingen startede i december i Polen. En stribe fremvisninger af de mange kunstværker er planlagt i flere landes gallerier, museer og kunstcentre.

Ved at søge på Covimetry Art Project på Facebook kan man allerede nu se en masse fotos af den omfattende udstilling - uden at begive sig til Polen.

Coronaen har fået flere kunstneriske udtryk, og blandt andet har adskillige lande udgivet frimærker om emnet. Ellers har pandemier ikke i ret høj grad været et emne, der gav sig kunstneriske udtryk.

Arkivar ved det coronalukkede Vejle Stadsarkiv Pernille Schou har flere gange peget på paralleller mellem den spanske Syge, der kom i tre bølger over halvandet år fra 1918, og den nuværende virale smitte. Men her er undtagelsen.

- Det har også altid undret mig. Da bølgerne endelig klinger af, er der ikke meget efterbearbejdelse af de uhyggelige oplevelser, mange må have haft, i medierne. Men det var jo i det hele taget en tid, hvor de personlige katastrofer og tab i den enkeltes liv eller i familien som oftest blev båret indad og ikke fandt vej til avisernes sider i store følelsesladede artikler, siger Pernille Schou.

Arkivar Pernille Schou, Vejle Stadsarkiv, fortæller, at modsat coronaen så skabte den meget større pandemi for 100 år siden, den spanske syge, ikke grobund for kunstnerisk udfoldelse i større stil. Arkivfoto: Leif Baun

Hun har flere bud, der tilsammen kan forklare den kunstneriske stilhed dengang efter den spanske syges hærgen:

Der var så ufatteligt mange døde - mellem 50 og 100 millioner liv gik tabt. Smitten ramte tilfældigt, der var ingen videnskabelige triumfer undervejs, og så var der en anden stor fæl begivenhed, der lige var slut, og som løb med tanker og fortællinger: Første verdenskrig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce