Annonce
Haderslev

Maskinfører: Værste tørke i 50 år

Høsten er startet flere uger før sædvanligt på grund af den solrige sommer. Foto: Jacob Schultz

Det var to garvede mænd, som sad i førerhusene på mejetærskerne, da der skulle høstes rug i Skrydstrup. Men selv med mange års erfaring er det den værste tørke, de begge har oplevet.

Annonce

Skrydstrup: Der er et støvspor i luften, mens de tre gule mejetærsker er i gang på marken. En gang imellem brager et jagerfly hen over hovederne på dem, men Fighter Wing Skrydstrups landingsbanen ligger også kun et stenkast derfra. Det er tredje dag maskinerne er ude at høste, og på grund af tørken foregår det i et uhørt højt tempo.

- Kornet er knastørt hele døgnet igennem. Der falder jo ingen dug. Jeg vil skyde på, at vi kan høste 25 procent hurtigere, end vi plejer, siger Ove Jensen, der kører den ene mejetærsker.

Der er dog også ulemper ved vejret. På grund af tørken er udbyttet af kornet mindre, og det bidrager til det hurtige tempo.

I øjeblikket er det rug, der høstes. De mangler omkring 19 hektar, men bagefter venter marker med både byg og hvede. Den store mejetærsker kører i en lige linje. For enden af marken løfter den skærebordet op, vender rundt og kører tilbage igen. Da endnu en række er høstet, begynder den gule lampe på toppen af maskinen at blinke. Det betyder, at den er fyldt. Men traktoren, som de tømmer over i, er ikke til stede. Den er kørt til Sommersted for at læsse af, og indtil den kommer tilbage, kan Ove Jensen for en kort stund kravle ud af førerhuset og strække benene.

Ove Jensen har været med til at høste i 20 år. Hans kollega Bent Sønnichsen endnu længere.

- Jeg satte mig ind i en mejetærsker første gang som 16-årig, og nu er jeg 69, siger han.

Tørken har aldrig været så ekstrem som nu. Det var også slemt i 92, men slet ikke som nu

Bent Sønnichsen
Bent Sønnichsen og Ove Jensen har høstet i mange år, men denne tørke er den værste, som de har oplevet. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Værre end i 92

På trods af at Bent Sønnichsen har været med til at høste i over 50 år, så er den nuværende tørke den værste, han har oplevet.

- Tørken har aldrig været så ekstrem som nu. Det var også slemt i 92, men slet ikke som nu, siger han.

Traktoren er kommet tilbage fra Sommersted, og de to fyldte mejetærskere kan læsse af. En tyk stråle flytter på under et minut de seks ton høstede korn fra mejetærskeren og over på ladet.

- Det er slet ikke sjovt at høste, når der ikke rigtig er noget korn. Normalt er humøret højere, siger Bent Sønnichsen.

Men høstes, det skal der. Begge mænd kravler tilbage i maskinerne, og er klar til at køre videre. For selvom de startede klokken 8.30 i morges, så forventer de at blive ved med at høste til omkring klokken 21.

De store mejetærskere kan rumme omkring seks ton korn før de skal tømmes. Foto: Jacob Schultz
Normalt høstes der 14 dage om året, men på grund af tørken kommer det i år til at gå endnu hurtigere. Foto: Jacob Schultz
Der er heldigvis køleanlæg i mejetærskeren, så selvom det er varmt udenfor, har Ove Jensen det fint i førerhuset. Foto: Jacob Schultz
Tørken gør blandt andet at udbyttet af korn bliver mindre. Foto: Jacob Schultz
I dag blev der høstet rug, så nu venter markerne med byg og hvede på, at det bliver deres tur. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce