Annonce
Haderslev

Maskinfabrik giver børn værktøj til at vælge fremtid

Inden børnene kommer på besøg, forbereder de sig i klassen. Hos V.Å. Gram har man tilrettelagt en dag med indtryk, der passer til børnenes alder. PR-foto
Hvis man aldrig har besøgt en virksomhed, kan det være svært at forestille sig, at man kunne vælge en uddannelse i den retning. Det vil maskinfabrikken V.Å. Gram være med til at ændre på.

Hammelev: En række skoleklasser kommer i løbet af de kommende måneder på besøg på maskinfabrikken V.Å. Gram A/S i Hammelev. Her kommer børnene til at opleve på tætteste hold, hvordan man bruger og arbejder med metal - og de får indsigt i metals egenskaber og anvendelsesmuligheder.

Besøgene er et led i et nyt samarbejde mellem Dansk Arbejdsgiverforening og skoler i Haderslev kommune. Målet er at give børn og unge interesse for naturvidenskab, teknologi, it og matematik - og lyst til at vælge en uddannelse indenfor det teknologiske eller naturvidenskabelige område.

De første gæster er fra den tyske skole i Haderslev, og der er også allerede planlagt besøg af tre klasser fra Sct. Severin Skole og af en klasse fra Hammelev Skole.

Annonce

Godt rundt om oplevelsen

Helle Kristoffersen og Grethe Gram, der står for samarbejdet med skolerne, oplyser, at V.Å. Grams tilbud især henvender sig til 6. klassetrin, hvor det gælder om at få så stor viden som overhovedet muligt om fremtidsmuligheder.

De har udviklet undervisningsforløb, der passer ind i de faglige mål på 6. klassetrin - og inden børnene kommer på besøg på virksomheden, har de på skolen gennemgået materiale som forberedelse. Undervisningsmaterialet indeholder også stof til bearbejdning af oplevelsen og samarbejdet.

V.Å. Gram producerer blandt andet filteranlæg og ventilatorer til procesventilation.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce