Annonce
Erhverv

Maskinfabrik har løst sit pladsproblem og ser mod øst

Direktør Lars Johansen (tv.) og økonomichef Kenneth Lützen ved en snegletransportør, der skal leveres til en oliemølle i Kasakhstan. Foto: Carsten B. Grubach
Lachenmeier Monsun er efter flytning til tidligere Siemens-bygning klar til flere udfordringer.

SØNDERBORG: Det går op, og det går ned, når man er afhængig af vejret. Sidste års tørke i Europa kan derfor godt mærkes hos maskinfabrikken Lachenmeier Monsun, der i februar flyttede fra Sønderborg mod vest til Ragebøl tæt på motorvejen.

Flytning og tørke i forening gav et mindre overskud end forventet, men direktør Lars Johansen, der ejer fabrikken sammen med den bortrejste Christian Ørskov Pedersen, ser lyst på fremtiden, selv om Lachenmeier Monsun, der designer og producerer løsninger til håndtering af bulkvarer fra korn- og foderstoffer samt maskiner inden for biobrændsel, er underlagt konjunkturer og vejr.

Ansættelse af økonomidirektør Kenneth Lützen skal sikre strammere styring på pengefronten, og virksomheden, der har cirka 100 ansatte, skal i gang med en større digitalisering efter købet af den tidligere Siemens-bygning i Ragebøl af AP Pension.

- Vi har nu 11.500 kvadratmeter og dermed plads nok. Vi har bygget 4000 kvadratmeter til produktion og lager til, og vi lejer så den resterende plads ud, siger Lars Johansen, der har et ventilationsfirma og et cateringfirma som lejere og stadig har en del ledige kontorpladser til leje.

– Sidste år blev der høstet syv millioner tons korn herhjemme, i år siger prognosen 10 millioner plus, så det ser godt ud. Det er dog først næste år, vi kan mærke det, for så har landmændene mere lyst til at investere, siger de to ledere.

Stor flytning og mindre overskud

  • Lachenmeier Monsun A/ S havde i 2018 et overskud 400.000 kroner efter skat mod 3,4 millioner året før.
  • Virksomheden ønsker ikke at oplyse den nøjagtige pris for udflytningen, der varede flere måneder. Direktør Lars Johansen siger dog, at flytningen har holdt budgettet og er på et tocifret millionbeløb.
  • Omsætningen holdes af konkurrencehensyn også hemmelig. Egenkapitalen var ved udgangen af 2018 på næsten 48 millioner kroner, det er -1,6 million kroner færre end året før.

  • Lachenmeier Monsun blev grundlagt i 1952 af Christian Lachenmeier og hans sønner Arne og Kurt. I begyndelsen af 1970'erne trak Kurt Lachenmeier sig ud og begyndte for sig selv.
  • I slutningen af 1980 overtog direktør Erik Sandvei sammen med tre medarbejdere virksomheden. I 2008 overtog en ny lederkreds virksomheden med Lars Johansen som administrerende direktør. Han ejer i dag Lachenmeier Monsun sammen med Christian Ørskov Pedersen, som også er tidligere ansat.

Biobrændsel og recycling

– På biobrændsel-området har man herhjemme stort set bygget det, man kan bygge, selv om der stadig vil være noget, der skal bygges om, så vi kigger her mod udlandet – især til Tyskland og Polen, siger Lars Johansen, der har sælgere ansat i Tyskland, Ukraine, Rusland og Kenya.

– Recycling er blevet en stor ting, og man kan jo også genbruge træ, så vi har fokus på anlæg, der kan håndtere genbrugstræ. På kornområdet har vi i flere projekter i gang, og vi arbejder for store fødevarekoncerner i flere lande, og vi har både DLG og Danish Agro blandt vores kunder, fortsætter han.

- I øjeblikket er vi i gang med at opføre en større silo på havnen i Fredericia. Som projektorienteret virksomhed kigger vi os meget omkring - vi ser især mod Asien, Vietnam, Filippinerne og Cambodia, hvor nogle af vores kunder bygger anlæg til tørring og håndtering af ris. Det kommer nok til at fylde en stigende del, siger Lars Johansen, der tager sig af salget i Danmark og Skandinavien, mens hans kompagnon tager sig af al øvrig eksport.

Annonce

Mere effektive

– Vi har markedstiltag i Tyskland, hvor kunder laver oliemøller og maskiner til rå chokolade. I øjeblikket er vi ved at lave en rustfri snegl til en oliemølle i Kasakhstan, fortæller Lars Johansen.

De 40 smede på fabrikken producerer maskiner af materialer, som for 80 procents vedkommende er Lachenmeier Monsuns egne; montører sørger ude i marken for at sætte anlæggene op.

– Vi ved, at vi skal være mere effektive end vores udenlandske konkurrenter for at klare os og ikke hvile på laurbærrene. Vi skal hænge i, så vi kan blive ved med at skabe mere værdi.

- Vi har ikke problemer med at skaffe arbejdskraft, men faglærte folk vil altid være en mangelvare. Derfor tager vi smedelærlinge ind. Og så skal vi have en fleksibel organisation, lyder det fra de to ledere.

– At drive et vandværk ville jo være meget nemmere, siger Lars Johansen med et smil.

Med flytningen har Lachenmeier Monsun fået fordoblet sit areal, og det giver fint plads til blandt andre disse zonerør, der skal bruges i et tørringsanlæg. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Haderslev For abonnenter

De kommer på hospice for at få lindring og dø: For hver tredje sker der noget overraskende

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Nordtyskland For abonnenter

Den 22-årige Milenas hverdag er fyldt med døde mennesker. Men hun elsker livet med ligene

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce