Annonce
Kolding

Masser af grundvand driller byggeri af nyt oplevelsescenter

Sådan ser det ud på Skamlingsbanken, hvis man ser det hele lidt fra oven. Her skal oplevelsescentret ligge med frit udsyn ud mod Lillebælt. Foto: Palle Peter Skov
Skamlingsbanken ligner ikke sig selv for tiden. Et kæmpe hul er gravet ind i bakken, og det gamle besøgscenter er helt forsvundet. Her er et nyt oplevelsescenter på vej, men byggeriet er blevet forsinket af store mængder vand fra neden.
Annonce

Kolding: Fra oven ser det dramatisk ud. Midt i det idylliske landskab i Skamlingsbanken er gravet et kæmpe hul, som er omkranset af jordbunker, skurvogne og containere.

Sådan må det nødvendigvis være i en periode, når man er ved at bygge et moderne oplevelsescenter, som graves ind i bakkerne ude i de historiske omgivelser. Når byggeriet er slut, vil centret overvejende være gemt under et tæppe af græs.

I øjeblikket er byggeriet blevet forsinket af vand. Ikke fra oven, men fra neden.

- Vi havde håbet på at kunne støbe fundamentet før jul, men vi er stødt på et sekundært grundvandsdepot, som bliver holdt oppe af et lerlag. Det har forsinket os, for vi har været nødt til at etablere et dræn for at få vandet væk, siger projektleder Mette List fra Kolding Kommune.

Hun glæder sig derfor over, at vinteren har været mild indtil videre.

- Så længe det ikke fryser, har vi ikke nogen problemer med at støbe, så snart vi er klar til det, siger Mette List.

Forsinkelsen ændrer ikke umiddelbart på, at oplevelsescentret kommer til at stå klar til indvielse på et tidspunkt i 2021, sådan som det hele tiden har været planen.

- Vi har ikke meldt en bestemt dato ud på forhånd. Men det er klart, at det vil være mest hyggeligt at kunne indvi oplevelsescentret på et tidspunkt, hvor græsset er vokset op igen, så det hele ser grønt og fint ud, siger Mette List.

Masser af støtte

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har skænket 40 milioner kroner til en delvis realisering af udviklingsplanen for Skamlingsbanken.

Region Syddanmark har skænket 1,75 millioner kroner til formidling af både naturen og talens kræfter omkring Skamlingsbanken. Pengene skal bruges til en interaktiv udstilling i det kommende oplevelsescenter.

Foreningen Plan-Danmark har doneret cirka en halv millioner kroner til renovering af mindesmærker.

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Skamlingsbankeselskabet, Fonden til Bevarelse af Klokkestablen og Kolding Kommune.

Annonce

Store naturværdier

Mens der er blevet arbejdet med det drilske grundvand, har man sideløbende arbejdet med resten af projektet. Det betyder blandt andet, at det gamle besøgscenter forlængst er fjernet, at nye stier er blevet anlagt, og at man har arbejdet med nogle af de monumenter, der har betydning for fortællingen om Skamlingsbanken.

Eksempelvis har der været renovering ved klokkestablen, som på årsdagen for befrielsen atter vil være i centrum for et arrangement.

- Vi har blandt andet fjernet nogle regnvandskasser, som slet ikke passede ind, og som bare betød, at regnvand pjaskede op på selve monumentet. Det er karakteristisk for al arbejdet herude, at vi har været nødt til at være meget forsigtige med vores køretøjer og redskaber, for ud over at være et smukt landskab, så er der faktisk også store naturværdier med flere sjældne blomsterarter, som vi også skal passe på, mens der arbejdes, siger Mette List.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce