Annonce
Sønderborg

Massiv indsats for færre indbrud i boliger

Det tager ikke en indbrudstyv mange sekunder at bryde et vindue op - her er et med hasper og nitter, og det tager 40 sekunder for en tidligere indbrudstyv, mens et ikke sikret vindue brydes op på 15 sekunder. Foto: Claus Bech
Politi, kommune og kampagnen Bo trygt går til kamp mod indbrudstyveri, som skal ned på omkring et par hundrede tilfælde årligt i løbet af fem år, men der er et stykke vej endnu, for resultaterne er svingende.
Annonce

SØNDERBORG: Antallet af indbrud i Sønderborg er 259 i årets første tre kvartaler. Det er pænt lavt. Sidste år steg antallet af indbrud til næsten 700 med 92 tilfælde af indtrængen i private hjem alene i december. Det skal der laves om på. Derfor inviterede kommune, politi og Bo trygt mandag aften til et møde om, hvordan man forebygger indbrud. Ikke mindre end 560 personer mødte op. Der var især mange ældre i salen.

- I december gik det helt galt med over 90 indbrud, men tallet er nu på vej i den rigtige retning, sagde viceinspektør i Syd- og Sønderjyllands politi Preben Westh.

Han beroligede tilhørerne med, nogle af de værste og mest langfingrede indbrudstyve sidder bag lås og slå og er del af en omfattende retssag i øjeblikket. Det betyder, opklaringsprocenten er 31, hvilket er højere end landsgennemsnittet.

Indbrudsraten i Sønderborg har det med at toppe hvert fjerde år. Samarbejdsparterne vil bringe det konstant ned og reducere antallet af indbrud med to tredjedele - helst til et par hundrede om året i løbet af fem år.

- Indbrudskvoten i Sønderborg ligger alt for højt, selv om 2019 tegner til at blive et godt år, sagde han.

Sidst på året 2018 blev mange hjem i Sønderborg lænset for designmøbler, smykker, design porcelæn og et hav af Kay Bojesen figurer. I Sønderborg er mange indbrudstyve på spil i de mørke timer og om natten. De ligger også højt med metoden med at smide en sten gennem vinduesruden, hvilket anses for at være en uhensigtsmæssig støjende fremgangsmåde. Der er ingen tvivl om, Sønderborgs indbrudstyve tilpasser sig markedet. I øvrigt er kun et par af 80 sigtede udlændinge. De fleste kommer fra området og bevæger sig sjældent langt væk for at udøve deres tvivlsomme hverv. En enkelt står til udvisning til Kosovo som storhæler i en retssag.

Botrygt

Bo trygt er et initiativ fra Tryg Fonden og Realdania i samarbejde med Videnscentret Bolius og Det kriminalpræventive Råd, der skal reducere antallet af indbrud i private hjem i Danmark fra nuværende cirka 30.000 indbrud om året til 10.000. Bo trygt fokuserer på den almindelige dansker, og hvad den enkelte kan gøre for at forebygge indbrud i private hjem. Niveauet for indbrud i Danmark er cirka tre gange højere end i vore nabolande Sverige, Norge og Tyskland. I de seneste 30 år har antallet af indbrud i private hjem i Danmark været stabilt højt med omkring 30-35.000 indbrud om året. I 2018 skete der 29.015 indbrud i private hjem i Danmark. I Sønderborg er 5822 husstande med i nabohjælp svarende til 16 procent af kommunens husstande. Pilotprojektet Bo Trygt med møder fire steder i landet foregår i Sønderborg, Aarhus og Furesø, mens den fjerde pilotkommune kommer til senere. Læs mere på nabohjælp.dk og botrygt.dk
Annonce

Hælere i det pæne borgerskab

På spørgsmålet om, hvad der gør livet sværest for en indbrudstyv, svarede en 27-årig tidligere af slagsen, det ville være, hvis det var svært at komme af med kosterne og måske højere straffe, men ikke tyverialarmer eller lignende.

Hælerne er hr og fru Danmark, der lader sig friste til at købe billige designvarer og møbler, selv om enhver sund fornuft må sige dem, det ikke kan erhverves til den pris. Erfaringerne viser, der i "branchen" ligefrem bestilles koster, som der er særlige aftagere til. Indbrudstyve drager i felten, når der er sikker omsætning på tyvekosterne.

- Ingen hæler, ingen stjæler. De to ting hænger sammen som ærtehalm, sagde viceinspektør Christian Østergaard.

Folk blev opfordret til at være med i nabohjælp og nabovenner, som er en særlig opmærksom gruppe naboer.

- Jeg er her for at få gode ideer til at sikre mig mod indbrud. Jeg har ikke haft indbrud hjemme, men indbrudsforsøg. Der har været indbrud i mit sommerhus ved Limfjorden flere gange. Tyven lagde tøjet i pæne bunker på sengen, men jeg tog det alligevel med hjem og vaskede det, sagde Helene Nielsen, Stubbæk, der havde taget sin veninde Anette Halskov Nielsen, Aalborg, med mest for at se Alsion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Blomster og hilsner til den 31-årige dræbte kvinde: - Himlen er blevet to sjæle rigere

Annonce