Annonce
Esbjerg

Massiv kritik af materiale om ny struktur

Der er massiv kritik af det høringsmateriale, som Esbjerg Kommune har sendt ud omkrimg den kommende biblioteksstruktur. Arkivfoto: Andreas Bang Kirkegaard
Utilfredsheden med kommunens høringsmateriale om ny biblioteksstruktur er stor hos råd og interesseorganisationer, der har været samlet for at diskutere sagen. Politikerne beskyldes for manglende indsigt i bydelsbibliotekernes forhold.
Annonce

Esbjerg Kommune: Forslaget til ny biblioteksstruktur i Esbjerg Kommune bliver mødt med massiv kritik fra en lang række af de høringsberettigede råd og større interesseorganisationer.

12 repræsentanter har været samlet og har drøftet den nye biblioteksstruktur, som netop nu er i høring.

- Alle repræsentanter var enige om, at det simpelthen er noget politisk makværk, og at der er urent trav i hele forløbet. Forvaltningen ønskede i slutningen af 2018 eller begyndelsen af 2019 et bedre biblioteksvæsen for de samme penge. Høringsmaterialet lå klar i september 2019, men selve høringen blev udskudt til efter budgetvedtagelsen i oktober. I budgettet blev bogbussen nedlagt, og det var en besparelse på cirka en million kroner. Det er så efterfølgende blevet tilføjet i høringsmaterialet, at det er budgetrammen for 2020, der er gældende, så reelt er der tale om en besparelse og en indgriben i en høringssag, siger Hans Jørn Christensen fra Sædding Fovrfeld Lokalråd på vegne af mødets deltagere.

Høringsfase

Efter mødet har Sædding Fovrfeld Lokalråd anmodet bibliotekschef Annette Brøchner Lindgaard om at få forlænget høringsperioden for den nye biblioteksstruktur på grund af det efter repræsentanternes opfattelse mangelfulde høringsmateriale.

Dette har bibliotekschefen afvist.

Ønsket om en forlænget høringsperiode er blevet givet videre til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der til JydskeVestkysten siger, at det ikke er hans bord, og at han henviser til politikerne i Kultur- & Fritidsudvalget, som har sendt sagen i høring.

Følgende organisationer var repræsenteret på mødet: Sædding-Fovrfeld Lokalråd, Sneum-Tjæreborg Lokalråd, Handicaprådet, Udsatterådet, Ældrerådet, 3i1,Kvaglund, ÆldreSagen og Frivilligforeningen Træfpunkt Sædding.

Annonce

Uafklarede spørgsmål

Han udtrykker på mødedeltagernes vegne også stor forundring over de 15 biblioteksspots, der fra 1. april er udset til at afløse bogbussen.

- De skal bestilles lige om lidt, men der er ingen, der ved, hvor de skal placeres, hvor store de skal være, eller hvad de koster i indkøb og i leje for at sætte dem op. Her på Sædding Bibliotek bliver der udlånt omkring 6.000 bøger om måneden. Skulle det foregå gennem et spot, skulle det være virkelig stort, og det skal være indendørs. Når man ikke ved mere om de spots, hvordan kan man så vide, at det giver en besparelse på en million kroner i forhold til bogbussen? Også på dette punkt er høringsmaterialet meget mangelfuldt, og efterlader mange uafklarede spørgsmål, og efter min opfattelse mangler der fysiske rammer til de spots, mener Hans Jørn Christensen.

Med 15 biblioteksspots, der kan sammenlignes med pakkepostautomater, placeret rundt omkring i kommunen, bliver der færre af dem, end der var stop for bogbussen, og det fandt mødedeltagerne også problematisk, samtidig med, at en del ældre brugere ikke er online og derfor kan have svært ved eller ikke have mulighed at bestille materiale til spotsene.

Annonce

Umulige modeller

Den ene af de to fremlagte modeller nedlægger de tre nuværende bydelsbiblioteker i Sædding, Tjæreborg og Kvaglund og erstatter dem med spots, mens den anden model omdanner dem til såkaldte minibiblioteker. Det vil sige, at de er integreret i andre institutioner, for eksempel skoler, museer, kultur- eller sognehuse, der vil være en mindre bestand af bøger og begrænset adgang til faguddannet bibliotekspersonale.

Hans Jørn Christensen finder begge modeller helt umulige for Sædding.

- Vi mener, at det vil være så enorm stor en forringelse, at det kolliderer med alle visioner fra kommunens egen side. I resten af landet går man i den modsatte retning og styrker bydelsbibliotekerne. Hvis der ikke er et bibliotek i Sædding, vil det resultere i masser af sociale tilfælde. Mange børn ville aldrig opleve et bibliotek med fagpersonale, mange ældre ville blive ensomme, og mange aktiviteter ville falde til jorden, for Sædding Bibliotek er et socialt omdrejnings- og samlingspunkt. Efter vores opfattelse kan det ganske enkelt ikke være mindre, siger Hans Jørn Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Esbjerg

Havneordfører besøgte Esbjerg Havn

Annonce