Annonce
Vejen

Massive protester hjalp: Dyrene kan snart være tilbage i anlægget

Borgmester Frank Schmidt-Hansen modtog i sidste uge 3042 underskrifter fra Bevar Vejen Anlægs dyr. Protesterne hjalp. Nu har parterne fundet frem til en aftale. Arkivfoto: Brian Lindholt
Borgmester melder om et konstruktivt møde, hvor kommunen skal anskaffe dyrene, hvis en forening vil tage sig af driften og pasningen af dyrene. - Det kan betale sig at kæmpe imod uretfærdighed, siger talskvinde fra "Bevar Vejen Anlægs Dyr".

Vejen: Dyrene kan relativt hurtigt være på vej tilbage til anlægget i Vejen, hvor dådyr, geder og fugle forsvandt lige før årsskiftet som led i en årlig budgetbesparelse på 148.000 kroner.

Borgmester Frank Schmidt-Hansen fra Det Konservative Folkeparti beretter om et konstruktivt møde med seks medlemmer fra styregruppen fra "Bevar Vejen Anlægs dyr" sent torsdag eftermiddag.

- De var velforberedte, og vi havde en god dialog i en ordentlig tone. Vi lyttede til hinandens synspunkter, siger Frank Schmidt-Hansen.

Annonce

De var velforberedte, og vi havde en god dialog i en ordentlig tone. Vi lyttede til hinandens synspunkter.

Frank Schmidt-Hansen, borgmester

Parterne blev enige om, at styregruppen vil arbejde for at etablere en forening, der skal tage sig af driften med at passe dyrene.

- Så får de brugsretten til de tre matrikler, hvor dyrene var før. Foreningen skal skaffe frivillige til at tage sig af dyrene og fodringen. Nu ligger bolden hos dem, fortæller Frank Schmidt-Hansen.

Da Vejen Kommune bortskaffede dyrene, forpligter kommunen sig i aftalen til at anskaffe nye dyr, hvis foreningen bliver en realitet og påtager sig driftsopgaven. Kommunen hjælper til med råd og vejledning i etableringsfasen.

Aftalen minder lidt om en lignende aftale med dådyrhold i Holsted. I Vejen bliver det bare en forening i stedet for lokalrådet som i Holsted, der kommer til at stå for driften.

- Alle kan se sig selv i aftalen, siger Frank Schmidt-Hansen.

Det betaler sig at protestere

Og dyrene kan komme hurtigt tilbage, for styregruppen har indtil videre arbejdet stærkt.

- Nu skal vi lige finde ud af, hvordan man danner en forening, og vi kan trække på hjælp fra Vejen Kommune. Målet var at få dyrene tilbage, og jeg tror ikke, det bliver et problem at danne en forening og skaffe frivillige. Vi har haft en super styregruppe, og opbakningen har været stor. Det er gået hurtigt, siden vi begyndte at protestere i december, siger Laila Højgaard Hansen og tilføjer:

- Aftalen viser også, at det kan betale sig at protestere over uretfærdigheder. Alt kan ikke gøres op i penge, siger Laila Højgaard Hansen, der er talskvinde og medlem af styregruppen for "Bevar Vejen Anlægs dyr".

Aftalen viser også, at det kan betale sig at protestere over uretfærdigheder. Alt kan ikke gøres op i penge

Laila Højgaard Hansen, talskvinde for Bevar Vejen Anlægs dyr

Der er stadig nogle tekniske spørgsmål, som styregruppen gerne vil have svar på. Styregruppen har blandt andet bedt om at se de sidste fem års regnskaberne med udgifterne til dyrene i anlægget.

Sagen kort

I forbindelse med budgetlægningen for 2022 valgte et stort set enigt byråd i Vejen Kommune blandt andet at nedlægge dyreholdet i Vejen Anlæg. Her har der været geder, dådyr og fugle i årtier. Beslutningen skulle give en årlig besparelse på ca. 148.000 kroner i et stramt budget, hvor den store tættekam var fremme for at få enderne til at nå sammen..

Allerede I december måned valgte Vejen Kommune at aflive dådyrene, mens gederne og fuglene blev afhændet.

En række borgerne var bestyrtede på facebook, og hurtigt opstod gruppen "Bevar Vejen Anlægs dyr" med Laila Højgaard Hansen som initiativtager.

Gruppen indledte en underskriftsindsamling både digitalt og skriftligt. På 14 dage fik gruppen samlet 3042 underskrifter med det klare budskab, at dyreholdet i Vejen Anlæg skal genetableres. Der kom underskrifter helt fra Århus, København, England og USA. Der er kommet flere underskrifter til siden.

Underskrifterne blev afleveret 4. januar på Vejen Rådhus til den nyvalgte borgmester Frank Schmidt-Hansen. På dagen gik ca. 75 borgere i samlet flok fra Vejen Anlæg til rådhuset med bannere, slagord og sange. Flere borgere kom til på pladsen. Ca. 100 deltog i demonstrationen.

Borgmester Frank Schmidt-Hansen kom ud og modtog underskrifterne. Han kvitterede på stedet med at invitere styregruppen for "Bevar Dyrene i Vejen Anlæg" til dialogmøde i torsdag 13. januar. Parterne fandt frem til en aftale på mødet.

Annonce
Vejen For abonnenter

Karen kunne fortælle om en barndom, der burde være forbudt for børn: Mistede begge sine forældre som fire-årig

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce