Annonce
Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

I august mødte omkring 30 Kværs-borgere op under en åstedsforretning i forbindelse med byggeriet af Kværs biogasanlæg. Borgerne gjorde opmærksom på deres utilfredshed med biogasanlægget. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
På et ekstraordinært møde i teknik- og miljøudvalget skal politikerne behandle den nye miljørapport for biogasanlægget i Kværs. Borgerne frygter blandt andet øget trafik, støj og lugt.

Kværs: Hvis alt går efter Sønderborg Kommunes plan, kan Nature Energy i oktober genoptage arbejdet på biogasanlægget ved Kværs. Det sker hvis teknik- og miljøudvalget på et ekstraordinært møde tirsdag samt byrådet onsdag godkender den opdaterede miljørapport, som har været i høring.

Borgere fra Kværs, Snur-om og Felsted har sendt i alt 44 høringssvar ind med bekymringer omkring projektet. Mange borgere påpeger, at anlægget slet ikke burde opføres på grund af de mange borgerprotester gennem flere år.

- Jeg synes, det er under al kritik, hvordan dette anlæg trækkes ned over indbyggerne, som massivt har klaget over placeringen siden starten. Sønderborg byråd har ikke været det mindste lydhør, måske lige på nær et enkelt medlem fra DF, skriver en borger i sit høringssvar.

Annonce

Forvaltningens svar til kritikken er, at borgerne er blevet hørt ad flere omgange.

Øget trafik bekymrer

Borgerne nævner i deres høringssvar frygt for blandt andet øget trafik, støj og lugt.

- Vi er meget bekymrede over de trafikgener, dette kommer til at betyde for området og ikke mindst for de cyklende. Der er ikke mange busforbindelser, så at cykle er en meget vigtig transportform, og det gælder alle aldersgrupper. Desuden er der en stor bekymring for lugtgener, skriver en familie fra Kværs i deres indsigelse.

Ifølge sagsfremstillingen anbefaler forvaltningen, at der på grund af den øgede trafik foretages en cykeltælling på Felstedvej og Avntoftvej for at kortlægge, om der er behov for de ønskede cykelstier.

Annonce

Klager ændrer ingenting

I april 2021 ophævede Miljø- og Fødevareklagenævnet miljøgodkendelsen til byggeriet af biogasanlægget. Det skete på baggrund af en borgerklage med 10 punkter. Klagenævnet gav klager ret i ét punkt, som omhandlede belastningen af Kværsløkkebæk, og det er især dette punkt, der er nye oplysninger om i den opdaterede miljørapport.

Ingen af de 44 høringssvar har givet forvaltningen anledning til at ændre i miljøgodkendelsen. Forvaltningen skriver, at emner som lugt, støj beskyttelse af natur og grundvand er beskrevet i miljørapporten.

- Det betyder f.eks., at alle Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier overholdes i forhold til lugt, luft og støj, skriver forvaltningen i sagsfremstillingen.

Hvis byrådet godkender miljørapporten onsdag, forventes det, at der kan gives byggetilladelse til Nature Energy omkring den 5. oktober. På det tidspunkt har byggeriet stået stille i næsten et halvt år.

Byggeri af biogasanlæg

Nature Energy fik i november sidste år en gravetilladelse, og der blev taget første spadestik i november. Byggeriet blev stoppet i april af Sønderborg Kommune, da Nature Energy ikke havde byggetilladelse til projektet.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Barsk barndom med stoffer og svigt sendte Jeannet væk fra sin mor: - Jeg har taget skade som barn

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Poul har den livstruende kræft, som kun rammer mænd: Dødsangst er ikke noget vi mænd taler om

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Haderslev

Risiko for spredning: Fyrrum står i flammer på landejendom

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Travl erhvervsmand fik stor sponsoraftale i hus: Hjertet banker for fodboldklub

Sønderborg

Ung smykkedesigner vender hjem til Sønderborg: Drømmen om egen butik går nu i opfyldelse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Haderslev

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Annonce