Annonce
Aabenraa

Materiale klar til skolerne: Nu kan børn blive klogere på Genforeningen

Kong Christian X krydser den gamle Kongeågrænse ved Frederikshøj den 10.  juli 1920, og markerer derved at Sønderjylland atter er dansk. Øjeblikket, hvor han tager 9-årige Johanne Herlak op på hesten er historisk, og nu kan danske skoleelever blive undervist i den dramatiske del af danmarkshistorien. Foto: Ritzau Scanpix
DR Skole har lavet undervisningsmateriale, så de danske skoleelever kan lære om den del af danmarkshistorien, vi i år fejrer 100-året for - nemlig Genforeningen.

Sønderjylland: Det er næppe gået nogens næse forbi, at det i år er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark efter 56 års adskillelse.

En turbulent periode i Sønderjyllands og Danmarks historie, og den får eleverne på de danske skoler nu en større mulighed for at blive klogere på.

DR Skole har netop lanceret undervisningsmateriale til drama-dokumentarserien "Grænseland", som er rettet mod 7.-9. klasse. Derudover er DR Skole også klar med indhold til alle elever fra 3.-9. klasse, som planlægger at tilmelde sig det, der hedder "Historiedysten 2020." Det skriver DR i en pressemeddelelse.

- Vi lancerer temaet på et tidspunkt, hvor det er præcis 100 år siden, at Genforeningen fandt sted. Men både krigen i 1864 og 1920 er såkaldte "kanon-punkter" i undervisningen – det vil sige noget, børn skal stifte bekendtskab med i skolen. Derfor er det også materiale, der vil kunne bruges igen og igen af lærerne – også i de kommende år, forklarer journalist og tilrettelægger Rikke Weinreich Sørensen.

Blandt opgaverne til 3.-5. klasse er, at børnene skal finde Genforeningen tæt på dem selv – for eksempel i form af monumenter og mindesten. De skal også komme med et bud på, hvad de ville rejse en mindesten for om 100 år fra deres område, hvis de altså fik muligheden.


Men både krigen i 1864 og 1920 er såkaldte "kanon-punkter" i undervisningen – det vil sige noget, børn skal stifte bekendtskab med i skolen.

Rikke Weinreich Sørensen, DR


5.-6. klasserne kan blandt andet lære mere om, hvordan det er at være barn i et grænseland og om danskerne i Sydslesvig i dag, mens de ældste – 7.-9. klasserne – for eksempel kan fordybe sig i "Påskekrisen" eller valgplakaterne fra 1920. De kan også tage en genforeningsquiz.

Historiedysten

  • Hvert år holder Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot "Historiedysten".
  • I konkurrencen dyster 3.-9. klasse-elever fra hele Rigsfællesskabet og de danske skoler i Sydslesvig i viden på historien om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 - og det lige fra nederlaget i 1864 til Sønderjyllands tilbagevenden til Danmark 56 år senere.
  • Målet for konkurrencen er at sætte fokus på danmarkshistorien på en anderledes, udfordrende og aktiverende måde.
  • Sidste frist for skolerne for at tilmelde sig er den 28. august i år, og DR Skoles materiale lægger sig op ad de tre niveauer, der hver dyster i forskellige temaer om Genforeningen 1920.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nye rejseregler fra i dag: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie - få overblikket her

Sport

Alle engelske klubber trækker sig fra udskældt Super League: - Vi begik en fejl, og det undskylder vi for

Annonce