Annonce
Sønderborg

Mathias serverer blåmuslingeviden til Blå Flag-aktiviteter

Ude i Alssund nær den nye handicapvenlige bro på Kær Vestermark ligger de maritime haver, hvor der dyrkes blåmuslinger. Et lille væsen som biologistuderende Mathias Brügmann Jessen skriver speciale om og skal naturvejlede i. Foto: Henrik Rath
24-årige Mathias Brügmann Jessen fra Sønderborg er snart færdig som biolog med speciale i blåmuslinger. I år skal han være naturvejleder ved de mange Blå Flag-aktiviteter.

Sønderborg: Nu 24-årige Mathias Brügmann Jessen er ved at lægge sidste hånd på sit speciale om blåmuslinger. Sønderborgdrengen med en studentereksamen fra Alssundgymnasiet har i knap fem år læst til biolog på Odense Universitet og siden februar været i gang med sit speciale om det lille dyr som den danske havnatur er så rig på.

Allerede i september sidste år blev Mathias tilknyttet naturvejlederne i Sønderborg Kommune, hvor han også snart bliver en del af naturformidlingen i forbindelse med Blå Flag-aktiviteterne. På grund af coronakrisen er de kørt ned i størrelse, men til gengæld bliver der mange flere aktiviteter med tilmelding, så man har styr på, hvor mange der deltager.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at møde børn og unge ude i naturen for at lære fra mig. Det er så vigtigt, at vi har en viden og bliver gode til at værdsætte og passe på vores natur, siger Mathias Brügmann Jessen.

Udgangspunktet bliver både kystsafari, kajakture, vandreture og arrangementer med fokus på det spiselige fra vandet.

Annonce

Blåmuslingen

Blåmuslingen (Mytilus edulis) er en op til 10 cm lang musling, der er vidt udbredt i de danske farvande og findes både i saltvand og brakvand.

Blåmuslingen lever af plankton, som den filtrerer fra vandet. En fuldvoksen musling kan filtrere 200 liter vand på et døgn. En blåmusling kan lægge 5-12 mio. æg og samler sig i banker, hvor der kan være op til 12.000 individer per kvadratmeter.

Blåmuslingen beskytter sig mod fjender ved kalkskallerne, som den kan lukke fast sammen med to stærke lukkemuskler. Men strandkrabben og søstjernen har kræfter nok til at tvinge skallerne fra hinanden og æde blåmuslingen. Mange fisk lever af blåmuslingeyngel, og nogle vadefugle, måger og ænder æder blåmuslinger.

I intensive havbrug udsættes yngel på riskoste eller nylonsnore, og fjender som søstjerner fjernes. Blåmuslingerne kan blive giftige, hvis de har levet af giftige furealger eller i forurenet vand. Derfor er det sikrest at spise muslinger fra kontrollerede havbrug.

Se Mathias' film om blåmuslinger på dette link: www.youtube.com/watch?v=LkbMUzIiXlA&t=8s

Kilde: Wikipedia

Undervisning af elever

Mathias' projekt er dog allerede godt i brug. Han har lavet en undervisningsvideo på 15-20 minutter om blåmuslinger. Den er for nylig sendt ud til elever i både folkeskolens ældste årgange og gymnasier, som på grund af corona har fået fjernundervisning.

- Men nu har jeg desuden lavet aftaler med et par klasser om nogle ture, som vi normalt gør det, siger Mathias og tilføjer:

- Mit projekt er i princippet todelt med indsamling af eksisterende viden og så finde ud af, hvordan vi formidler den bedst, når havbiologi skal på skemaet.

Mathias Brügmann har gennem sin barndom altid interesseret sig for naturen og snorklet en del. Under sine studier har han blandt andet været et halvt år i det nordlige Sverige for at studere skovbrug og arbejdet på et formidlingscenter i Løgstør ved Limfjorden, der er så rig på muslinger - også dem vi spiser.

- Udgangspunktet i formidlingen er at fortælle og vise, hvordan de her muslinger virker ude i naturen og fremmer den gode økologiske tilstand, når de opsuger næringstoffer. Det holder vores vand rent, og det kan vi jo alle godt lide, slutter den hjemvendte og snart uddannede biolog.

Blåmuslingen er flot og næsten overalt ved de danske strande. Foto: Henrik Rath
Sådan dyrkes blåmuslingerne under havets overflade i Alssund. Privatfoto
Mathias Brügmann Jessen er 24 år og snart færdig som biolog. Nu er han flyttet hjem til Sønderborg for at blive naturformidler. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce