Annonce
Aabenraa

Mavepuster til midtby: Kæmpe-projekt i gågade udsat på ubestemt tid

På økonomiudvalgets møde tirsdag skal Philip Tietje (V) og resten af udvalgets medlemmer forholde sig til, at det store byudviklingsprojekt for Nørreport-kvarteret - og dermed sundhedshuset - formentlig må udsættes på ubestemt tid. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Hvem vil investere i hotel, restaurant og boliger i denne tid? Ikke mange, lyder det fra ejendomsudvikler, og derfor udsættes byudviklingen i Nørreport-kvarteret formentlig i mindst to år. Det rammer også det kommende sundhedshus.

Aabenraa: Av for den. En ordentlig mavepuster til den nordlige ende af gågaden.

De store planer for en opgradering af Nørreport-kvarteret står til at blive udsat på ubestemt tid, hvilket dermed også udsætter det planlagte sundhedshus.

Når økonomiudvalget samles i byrådssalen tirsdag, skal det nemlig forholde sig til, at den private ejendomsudvikler, som kommunen samarbejder med, har meddelt, at det med baggrund i coronakrisen ikke vil være muligt at tiltrække investorer eller samarbejdspartnere til at drive hotel, restaurant, boliger og parkeringshus lige foreløbig.

Sagen er altså ikke behandlet politisk nu, og derfor vil hverken borgmester Thomas Andresen (V) eller Philip Tietje (V), som er formand for vækstudvalget for land og by, forholde sig til den over for JydskeVestkysten, men da kommunen ikke selv har den fulde finansiering, har man næppe andet valg end at følge forvaltningens indstilling.

Der nævnes i indstillingen, at projektet foreslås sat i bero i en kortere årrække, men mindst to år. Og så skal nedrivningen af ejendommene Nørreport 5-19 og Ramsherred 1 – fra det tidligere Hotel Danmark til det tidligere Kvickly-varehus – fremskyndes.

Økonomiske konsekvenser

  • Aftalen, som blev truffet i byrådet i december 2019, omhandlede et kommercielt bæredygtigt projekt, der skulle stå færdigt i 2022, indeholdende et kommunalt sundhedshus, hotel og restaurant, boliger samt parkering.
  • Det foreslås af forvaltningen, at nedrivningen af ejendomme i Nørreport-kvarteret og "midlertidige foranstaltninger på området", i alt cirka 11 millioner kroner, finansieres af de 30 millioner kroner, der er afsat til etablering af sundhedshuset.
  • Man vil skulle i dialog med Realdania, som tidligere har bevilget 9,1 millioner kroner til byudviklingsprojektet, om en ændret tidsplan.
  • Social- og sundhedsudvalget skal på sit møde onsdag også forholde sig til sagen. Aabenraa Kommune har fået tildelt 6,78 millioner kroner til anlæg af sundhedshuset, men de skal være anvendt inden april 2021, og derfor indstiller forvaltningen, at man søger Sundheds- og Ældreministeriet om at forlænge projektperioden med to år. Desuden foreslås det, at man ansøger ministeriet om at få ændret et projekt for et digitalt sundhedshus, hvortil der er bevilget 3,28 millioner kroner, så det kan opføres inden for social & sundheds eksisterende fysiske rammer og inden for den oprindelige tidsplan.

Ventetid skal ikke spildes

Social- og sundhedsforvaltningen nåede lige at åbne en butik med råd og vejledning i den nordlige ende af gågaden i ugen før coronalukningen af Danmark. Som en test af, om det kunne være en ide med satellit i det kommende sundhedshus på den anden side af gaden.

Nu bliver der rigelig tid at teste i, og i stedet skal social- og sundhedsudvalget have spurgt Sundheds- og Ældreministeriet, om allerede bevilgede tilskud kan få en ny tidsfrist.

- Jeg tror, det ender med, at vi på udvalgsmødet bliver enige om at søge udsættelse, siger Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for social- og sundhedsudvalget.

De mindst to år, som nu ligger forude, skal bruges til at evaluere formlen for sundhedshuset.

- Der er også en principiel diskussion, vi ikke har haft. Skal vi som byråd, social- og sundhedsudvalg, være ejer af en bygning, hvor vi skal leje ud til privatpraktiserende læger? Hvilke risici kan der være? Nu får vi tid til at en rigtig god snak i udvalget, mener udvalgsformanden.

Alt bliver kastet op i luften i forhold til sundhedshuset?

- Fuldstændigt. Det er min oplevelse af det, siger Karsten Meyer Olesen.

Næstformanden i udvalget, Venstres Bent Sørensen, er helt med på, uventede ændring af tidsplanen bruges på at finpudse projekt sundhedshus.

- Det er med at bruge tiden fornuftigt, mens anlægsprojektet er sat på pause. Jeg er da indstillet på, at vi inden for en overskuelig tidshorisont finder en løsning, siger Bent Sørensen.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa

Trods partiskift: Nybagt liberal ønsker DF-mærkesag på byrådets dagsorden

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Annonce