Annonce
Tønder

Med 99 procents sikkerhed: Også brand nummer to er påsat

Billedet viser de omfattende skader efter to brande i den store firelængede gård på hjørnet af Sprøjtehusvej/Grøngårdsvej i Sæd. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Politiet arbejder ud fra en teori om, at begge brande i den historiske gård på Sprøjtehusvej i Sæd er påsat. To formodede gerningsmænd sad bag tremmer, da det brændte anden gang den 4. november, hvor stuehuset blev lagt i ruiner.

SÆD: Da der mandag aften den 4. november blev slået storalarm fra grænselandsbyen Sæd og over 50 brandfolk fra både Danmark og Tyskland ilede til et brændende hus, var den første tanke blandt mange beboere: Åh nej, bare branden ikke er påsat.

Men det er den.

- Vi har ikke fundet nogen endelig brandårsag, men alt tyder på, at den er påsat.

Sådan lyder konklusionen fra efterforskningsleder, vicepolitiinspektør Preben Westh, Sønderborg, efter at politiets brandteknikere har undersøgt stedet.

Branden den 4. november var den anden på ejendommen i løbet af bare seks uger. Den 17. september udbrændte tre af gårdens fire længer. Kun stuehuset blev reddet. Ved den første brand stod det hurtigt klar, at der var tale om ildspåsættelse. Brandundersøgelse viste, at der var flere arnesteder.

Helt så entydigt er billedet ikke efter brand nummer to, hvor stuehuset udbrændte. Og dog:

- Vores konklusionen er, at branden er påsat på første sal i den vestlige ende af bygningen, siger Preben Westh.

Annonce
Vores konklusionen er, at branden er påsat på første sal i den vestlige ende af bygningen.

Preben Westh, vicepolitiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politi

Vidner og video

- Det er lidt uhyggeligt at tænke på, lød det allerede på brandnatten fra en af de nærmeste naboer, Claus Haagensen. Han havde under en spadseretur med hustruen lugtet røg og opdaget branden.

Øjenvidneforklaringer og videooptagelser viser, at ilden hurtigt bredte sig til hele første sal, og den var brudt gennem taget, da de første brandfolk mødte frem. Når ilden bredte sig så hurtigt, skyldes det ifølge politiet, at der befandt sig en del brændbart materiale på første sal.

Da den første brand brød ud, var gården ubeboet og under ombygning. Oprydningen efter september-branden var endnu ikke afsluttet, da brandvæsnet atter måtte rykke ud.

Tre anholdt

Få uger efter den første brand i Sæd anholdt politiet i begyndelsen af oktober tre unge mænd fra lokalområdet. Ud over branden på Sprøjtehusvej blev de også sigtet for flere alvorlige tilfælde af hærværk samt andre ildspåsættelser i lokalområdet.

To af de tre mænd på henholdsvis 18, 18 og 23 år sidder fortsat fængslet i det omfattende sagskompleks. De to kan derfor næppe sættes i forbindelse med den aktuelle brand.

Den nu udbrændte ejendom var en af Sæds største og ældste bygninger med rødder tilbage til 1880'erne.

Ud over deres voldsomt ødelæggende kraft har de to påsatte brande flere andre ting tilfælles. Begge gange udbrød de en mandag aften omkring 20-tiden, og begge gange var et stort antal danske og tyske brandfolk i aktion i mere end seks timer.

Den mørke røg fra det brændende stuehus kunne den 4. november ses og lugtes over hele landsbyen. Foto: Uwe Iwersen
Da det brændte første gang natten mellem den 16. og 17. september blev tre af gården fire længer flammernes bytte. Kun stuehuset kunne dengang reddes. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Oprydningsarbejdet efter den første brand var endnu ikke overstået, da der atter udbrød brand i ejendommen, denne gang i stuehuset. Foto: Uwe Iwersen
Billedet viser de omfattende skader efter to brande i den store firelængede gård på hjørnet af Sprøjtehusvej/Grøngårdsvej i Sæd. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce