Annonce
Sønderborg

Med coronaen kom også solen

Corona, corona, corona. Kaj Østergaard er så træt af altid at høre om smitterisiko og død, når han tænder for radioen. Men når han kommer ud i solen og Broagerlands flotte natur, forsvinder de dystre tanker. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Ja, der er mange ting, vi ikke har kunnet gøre de seneste otte uger. Men vejret har været fantastisk, og Kaj Østergaard har sat sig for at lokke flere udenfor.

Broager: Broagerland er Kaj Østergaards domæne. Det er her, han cykler og løber hver dag, og han kender hver en mark, sti og smutvej.

Han kender også de historier, der knytter sig til stederne, og dem vil han gerne dele med andre:

- Broagerland er jo fantastisk. Jeg vil gerne give andre inspiration og lyst til at opleve området, forklarer Kaj Østergaard, som allerede før coronaen ramte Danmark havde planlagt en hel serie af søndagsture, som skulle offentliggøres hver lørdag på hjemmesiden Broager.dk

Så gik statsminister Mette Frederiksen på skærmen og lukkede ned for skoler, foreninger, restauranter og meget andet:

- Men samtidig gik vi fra regn til forår i to måneder. Solen har skinnet lige siden, og vi har haft et fantastisk vejr, bemærker manden, som har besluttet sig for at se det positive i en tid med forsamlingsforbud og afstandskrav:

- Jeg møder flere mennesker ude i naturen nu end tidligere. Jeg tror også, at vi til sommer kommer til at opleve mange flere turister her på Broagerland. De vil være interesseret i også andet end Gendarmstien, vurderer han.

Derfor viser han nu vej til oplevelser derude.

Søndagstur nr. 6, som kom på hjemmesiden sidste lørdag, er således en rundtur på fem kilometer, hvor man dels passerer Viemosen, som han beskriver som et guldaldermaleri, og dernæst bestiger Arnbjerg, som med Kaj Østergårds ord har den mest fantastiske skue over Vemmingbund.

Hans egen favorit er dog tur nr. 4 ved Gammelmark forbi vandhuller med strandtudser og træer dækket af efeu.

Jeg tror vi får besøg af mange nye folk til Broager til sommer. De kan også bruge turene.

Kaj Østergaard, ophavsmand til "Søndagsture"

Historierne derinde

Alle Kaj Østergaard søndagsture er beskrevet med små oplysninger om dyreliv og historie. Han har gennem mange år været medlem af Lokalhistorisk Forening i Broager, lige som han er aktiv i Lokalhistorisk Arkiv. Det er ganske vist lukket lige nu på grund af corona-restriktionerne, men det er hukommelsen ikke:

- Jeg har det meste herinde, siger han og peger på sit hoved.

Her har den 60-årige tidligere tømrer og byggetekniker stor fordel af at være født og vokset op i Broager, hvor han også har boet hele sit liv bortset fra få år i ungdommen.

Kaj Østergaard ved ikke, hvor mange der har taget imod opfordringen at gå en søndagstur på Broagerland. Men han glæder sig over at have fået respons på serien helt fra Gentofte, Færøerne, Tyskland og Holland samtidig med, at han bemærker, at langt flere ligesom ham dagligt færdes i Broagerlands natur.

- Corona er det første ord, jeg hører, når jeg om morgenen tænder for radioen. Det er corona, corona, corona hele tiden, og selv om det er relevant, så er det også trættende at høre, synes han.

- Jeg slukker og tager ud i naturen. Jeg er langs hver dag. Når du er ude, får du hovedet på andre tanker, forklarer han.

Er du bekymret for at blive smittet?

- Det vil jeg ikke tænke på. Jeg elsker at fortælle historier og holde mig i gang. Det gælder om at finde de små glæder i den tid, vi nu er i, mener manden, der allerede er i gang med at udvikle sit næste projekt. Det bliver formentlig en udstilling med foto og genstande fra naturen på Broagerland.

Kaj Østergaard er født og opvokset i Broager, og han kender hver en afkrog. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fabrik må sige nej til ordrer på grund af mangel på faglærte: - To ledige job kan barbere fem procent af omsætningen

Aabenraa For abonnenter

Bevæbnet militær ruinerede familiens hjem: Syv år senere er de fuldt integrerede i Danmark - men risikerer nu at blive sendt tilbage

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Varde

Kendt fastfood-firma må flytte efter naboklager: Kok siger farvel til den by, hvor navnet ellers blev slået fast

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sønderborg

Tandslet rammer plet: Kæmpe indsats fra byen og sponsorer skaber ny bymidte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Sport

Nekrolog: Dansk cykelsport har mistet sit joviale anker

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Annonce