Annonce
Indland

Med grundloven i glasmontre vil folkemøde inspirere unge

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ungdommens Folkemøde vil lære unge fra hele landet om demokratiets spilleregler og deltagelse i samfundet.

En kopi af Danmarks første grundlov fra 1849 udstilles bag glas. En rapper og en tv-vært dissekerer bogens paragraffer. Muskelsvind-croquis sætter fokus på den måde, vi taler om og med hinanden.

Alt sammen sat i værk af Ungdommens Folkemøde, der begynder torsdag, for at for få unge til at engagere sig mere i samfundet og minde dem om demokratiets fundament.

- Grundloven skal udstilles, fordi vi alle sammen har behov for at blive mindet om de grundlæggende spilleregler for demokratiet, siger Olav Hesseldahl.

Han er talsperson, medskaber af Ungdommens Folkemøde og engagementsdirektør i Ungdomsbureauet, der afholder folkemødet i Valbyparken i København.

Ved den store scene vil en kopi af Danmarks første grundlov fra 1849 fredag udstilles bag glas. Her vil tv-vært Clement Kjersgaard sammen med rapperen Nikoline udpensle bogens paragraffer.

- Vi vil gerne starte fredagens show med at vise, hvad demokratiet også er. Derfor går vi helt ud af "what the fuck"-banen, siger Olav Hesseldahl.

Hele arrangementet skydes i gang torsdag klokken ni med en åbningstale fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Bagefter kan man besøge tre croquismodeller fra Muskelsvindfonden, der stiller sig til rådighed for folks kunstneriske udfoldelser. Også her er præmissen demokrati.

- Demokrati handler også om samtalen. Vi oplever samtaler mellem unge, hvor perfektion er en del af vokabulariet. Er der noget, folk med muskelsvind ikke er, så er det det klassiske billede af perfekt, siger Olav Hesseldahl.

Grundloven, rap og et hav af foredrag og workshops skal åbne de unges øjne for, hvordan de kan begynde at deltage i demokratiet.

For selv om mange danske unge er kloge på samfundet, halter de ifølge Ungdommens Folkemøde bagud, når det handler om at tage aktiv del i demokratiet.

- Det handler om at flytte fokus fra noget, der sker i hovedet, til noget, der sker i hjertet, siger engagementsdirektøren.

Ungdommens Folkemøde forventer, at 30.000 unge fra hele Danmark vil deltage i arrangementerne torsdag den 5. september og fredag den 6. september.

/ritzau/

Annonce
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce