Annonce
Kolding

Med guide gennem byens gader: I Christiansfeld kommer man hele verden rundt

Turen begynder på kirkepladsen ved den store brønd. Her fortæller guide Poul Erik Rosenberg Jespersen om den arkitektur, som Christiansfeld har til fælles med Brødremenighedsbyer i andre lande. Foto: John A. Petersen
Et sommertilbud i Christiansfeld er rundvisningen "Brødremeningheden og den store verden". Rundvisningen går gennem byen og ser på den fra et internationalt perspektiv. Avisen tog med i hælene på en af byens turistguider.

Christiansfeld: Han er en rutineret byguide gennem adskillige år, så som regel kan Poul Erik Rosenberg Jespersen enhver detalje til fingerspidserne. Men i dag har han alligevel sikret sig med en lommebog fuld af notater, for da han samler de 30 turdeltagere på kirkepladsen, er det første gang, at han skal guide på sommerens helt nye turtilbud hos Christiansfeld Centret.

Turen har fået titlen: "Brødremeningheden og den store verden", og denne sommer kører rundvisningen hver torsdag frem til uge 35.

- Det er en tur, som gennem personer og bygninger fortæller, hvordan Brødremeningen trækker tråde ud i verden. Byen har altid haft et globalt udsyn, indleder Poul Erik Rosenberg Jespersen ved den store brønd på kirkepladsen, der i øvrigt netop har fået det officielle navn Grev Zinzendorf Plads, og som dermed trækker en international linje herfra og til Tyskland, hvor greven kom fra.

Men der er mange andre lande, der kommer i spil, efterhånden som rundturen bevæger sig ned ad de brostensbelagte gader i Christiansfeld. Tanzania, Norge, Grønland, Sydafrika - listen er lang. Og det viser sig undervejs, at det kun er ganske få gange, at Poul Erik må ty til sin lommebog for at huske detaljerne.

Annonce

Brødremeningen og den store verden

Rundturen foregår hver torsdag fra klokken 13 (til og med uge 35).

Varighed: halvanden time

Mødested: Christiansfeld Centret, Søstrehuset, Nørregade 14.

Pris: 60 kr. pr. person. Børn under 18 år er gratis. Billetter betales i Christiansfeld Centret inden turens start.

Tilmelding: centret@christiansfeld.dk eller tlf.: 7979 1773

Info: Rundvisningen er inklusiv adgang til Brødremenighedens Museum

Noget nyt på hylderne

"Brødremeningen og den store verden" er opstået i kølvandet på de årlige guidemøder, hvor turistcentret lægger planer for den kommende sæson. Det fortæller Birgitte Lamp, der er leder af Christiansfeld Centret.

- Vi er altid på udkig efter noget nyt, vi kan have på hylderne. Vi har i forvejen den klassiske byvandring, men der er rigtig mange mennesker, der allerede har været med på den, så derfor kom vi til at tale om at udvikle et nyt tilbud med et lidt andet perspektiv, som måske kunne lokke nogle af de tidligere gæster med igen, siger hun.

Og så var det ikke nogen fjern tanke at lave en rundvisning, der vinkler på Christiansfelds forbindelse til resten af verden.

- Denne lille by har fra sin grundlæggelse været international. Folk er kommer hertil, og de er draget ud i verden i en grad, som nok er usædvanligt for så en by af denne størrelse, fortæller Birgitte Lamp.

Internationale huse

Ude i byens gader er rundvisningen stoppet foran Lindegade nummer 7. Guide Poul Erik Rosenberg Jespersen fortæller, hvordan en børnerig familie, der tidligere boede i huset, endte med at forgrene sig til lande over hele verden.

- Det er et godt eksempel på de forbindelser, der kan udgå fra et enkelt hus. Og der er mange andre huse i Christiansfeld, som kunne fortælle den samme historie, siger Poul Erik til sit publikum, som følger opmærksomt med under deres farvestrålende paraplyer.

Mange af de internationale tråde skyldes, at Brødremenigheden har en lang tradition for, at medlemmer rejser ud i verden som frivillige missionærer.

En af dem er Jørgen Bøytler, der tidligere har været missionær og i dag er præst i Christiansfeld. Da rundturen går tilbage ad Lindegade, er der helt naturligt et stop ved præsteboligen, hvor Jørgen Bøytler bor. Om nogen er han en international dynamo i byen, for præsten har siden 2010 været generalsekretær for Den Verdensomspændende Brødrekirke.

Rundturen knytter da også an til den aktuelle udstilling i Søsterhuset, "Jørgens rejser", som gennem genstande, tekster og fotos fortæller om et liv under fremmede himmelstrøg. Den kan ses frem til slutningen af januar.

Turen åbner for nye detaljer om byen gennem de huse, man passerer, og de mennesker, som bor eller har boet i dem. Foto: John A. Petersen

Historien bag gravsten

Efter et besøg på Gudsager, hvor Poul Erik fortæller historien bag udvalgte gravstene, så dirigerer han rundturen tilbage i Søsterhuset.

- Det er ikke alle, som er klar over, at Brødremeningen har et museum oppe under loftet, så det er en af de ting, vi også gerne vil gøre opmærksom på med rundturen, siger Poul Erik, som indenfor i tørvejr kan takke af og putte sin lommebog med noter tilbage i lommen.

Den internationale fortælling om Christiansfeld er et helt nyt tilbud ved siden af de almindelige rundvisninger. Foto: John A. Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce