Annonce
Varde

Med investorer for 60 millioner kroner er DanCann Pharma klar til at lade cannabisplanter flytte ind slut januar

Jeppe Krog Rasmussen (t.v.) og kompagnon Morten Martinsen (t.h.) står bag virksomheden DanCann Pharma, som skal producere medicinsk cannabis i den tidligere møbelfabrik i Ansager. Foto: Jacob Schultz
Når de første cannabisplanter flytter ind i den tidligere møbelfabrik i Ansager, bliver der hegnet af og lukket for offentligheden. Dyrkningen skal nemlig ske under ekstremt kontrollerede forhold.

Ansager: De aktive stoffer i medicinsk cannabis må svinge plus-minus ti procent. Hvis makkerparret Jeppe Krog Rasmussen og Morten Martinsens produktion skal lykkes, skal de udvikle en opskrift, så de netop sikrer, at de igen og igen opnår ensartede standarder.

Opskriften kan de kun udvikle, hvis de undervejs kan kontrollere alle tænkelige faktorer såsom vand, næringsstoffer, lys og varme.

En sådan grad af kontrol får de snart, for Ansagers tidligere møbelfabrik har de omdannet til en topmoderne kultiveringsfacilitet med lukkede dyrkningsrum. Her skal cannabisplanterne stå i reoler af flere etager. De skal stå i kar helt uden jord, men med rødderne i en fortættet tåge af vand og næringsstoffer, og hvor lys, varme, og alt andet kan styres og kontrolleres.

Annonce
Jeppe Krog Rasmussen og Morten Martinsens produktion af medicinsk cannabis er i høj grad styret af teknologi, der sikrer, at planterne får præcise mængder vand og næringsstoffer. Foto: Jacob Schultz

Når produktionen er oppe at køre, bliver virksomheden hegnet af, og dyrkningsrummene bliver lukket for besøgende for at minimere enhver risiko, for at noget udefrakommende påvirker planterne, så resultaterne ikke længere bliver ensartede.


Vi ville aldrig kaste os ud i det, hvis ikke det gav mening for nogle mennesker, så inden der overhovedet var store penge i det, besøgte jeg nogle patientforeninger for at høre historier og erfaringer.

Jeppe Krog Rasmussen, direktør, DanCann Pharma


Derfor skal medarbejderne også være iført dragter og værnemidler, og de skal igennem en sluse for at komme ind i dyrkningsrummene, hvor der på 26 kvadratmeter kan være op til 4800 planter.

- Vi kan ikke styre planten, men vi kan styre alt omkring den. Det er fordelen ved de hermetisk lukkede rum, da vi ikke bliver påvirket af blandt andet vind og vejr, modsat hvis vi dyrkede i et drivhus, forklarer Morten Martinsen.

Besøgte patientforeninger for at høre deres erfaringer

32-årige Morten Martinsen er biolog med speciale i drivhussimuleringer og urban farming. Med andre ord står han for alt omkring dyrkningen, mens 25-årige Jeppe Krog Rasmussen er direktør og har ansvaret for alt det administrative omkring strategi og at skaffe investorer og kapital.

25-årige Jeppe Krog Rasmussen er direktør i DanCann Pharma og har ansvaret for at skaffe investorer, mens 32-årige biolog Morten Martinsen står for alt omkring dyrkningen. Foto: Jacob Schultz

Jeppe Krog Rasmussen har investeret, siden han fik penge i konfirmationsgave. Ideen med medicinsk cannabis voksede ud af et ønske om at gøre en forskel for de mange mennesker uden tilstrækkelig behandling.

Efter at have holdt øje med det amerikanske marked begyndte han i 2017 at lege med tanken om en produktion i Danmark i forbindelse med den nye Forsøgsordning med medicinsk cannabis, som blev vedtaget 1. januar 2018.

- Vi ville aldrig kaste os ud i det, hvis ikke det gav værdi, så inden der overhovedet var store penge i det, besøgte jeg flere patientforeninger for at høre historier og erfaringer, siger Jeppe Krog Rasmussen.


Vi forventer, at startudgifterne løber op i over 30 millioner kroner, før vi bliver klar til at producere til salg. Formodentlig bliver vi det i slutningen af 2021.

Jeppe Krog Rasmussen, direktør, DanCann Pharma


Hos Epilepsiforeningen mødte han en mor med en søn på tre år, som havde mere end 100 anfald hver dag. Anfaldene betød, at han ikke udviklede sig kognitivt, og den medicin, han kunne få, gjorde ham nærmest til, hvad Jeppe Krog Rasmussen beskriver som, en zoombie.

I desperation forsøgte forældrene sig med medicinsk cannabis, og det virkede fra dag ét.

- Jeg kan tydeligt forstå dem, for jeg ville gøre præcis det samme, hvis det var min egen dreng. Det rammer mig, når jeg ser sådan noget. Dengang havde de kun mulighed for at importere det illegalt, så der er et enormt behov for, at nogen gør en forskel, siger Jeppe Krog Rasmussen.

Annonce

Investorer for mange millioner

Makkerparret har brugt to år på at lave kvalitets- og dokumentationsarbejde. Det er en kompliceret proces, fordi de er en medicinalvirksomhed.

I begyndelsen af 2020 kom de første investorer på plads. 25 millioner kroner gennem cirka 50 svenskere, og den 12. november havde DanCann Pharma første handelsdag på den svenske børs Spotlight Stock Market. Her hentede de yderligere 30 millioner fordelt på cirka 1500 nye investorer.

De første mange millioner kroner er brugt på at indrette den tidligere møbelfabrik i Ansager, hvor der nu er flere hermetisk lukkede rum til dyrkning af cannabisplanter. Foto: Jacob Schultz

- Vi forventer, at startudgifterne løber op i over 30 millioner kroner, før vi bliver klar til at producere til salg. Formodentlig bliver vi det i slutningen af 2021, siger Jeppe Krog Rasmussen.

DanCann har, ud over Jeppe Krog Rasmussen og Morten Martinsen, flere højtuddannede medarbejdere, herunder to ingeniører, kommercielle forretningsfolk og finansansvarlige. Når de første cannabisplanter flytter ind på fabrikken ved udgangen af januar, skal der ansættes flere folk. Jeppe Krog Rasmussen regner desuden med at ansatte yderligere 15-20 medarbejdere, når virksomheden er i fuld drift.

Annonce

På markedet i 2021

Indtil Jeppe Krog Rasmussen og Morten Martinsen er parat til at levere deres eget produkt, vil de importere lægemidler, der er baseret på det, de selv skal producere.

Fabrikken forventes at være klar til produktion ved udgangen af januar 2021. Her kan der være 4800 planter i et rum på 26 kvadratmeter. Foto: Jacob Schultz

Produkterne skal sælges i DanCann Pharma-indpakning, og pointen er at få virksomheden etableret på markedet, så når makkerparret er klar med deres eget produkt, så er verden klar til at tage imod.

- Planen er, at vi skal på markedet i slutningen af første kvartal 2021. Målet er at bygge en unik position på markedet gennem strategiske partnerskaber, for på et tidspunkt bliver det ét stort konkurrencemarked, siger Jeppe Krog Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce