Annonce
Vejen

Med mormor og morfar på kartoffelferie

Agnes fra Randers var en af de mange besøgende på Hygum Hjemstavnsgård i denne uge. Foto: Martin Ravn
I år er det 120 år siden, at kartoffelferien blev indført. Dengang var det ikke fordi, børnene skulle have ferie, men fordi de skulle i marken for at hjælpe med at tage kartofler op af jorden. I dag hedder det efterårsferie og bruges af mange familier til afslapning og fælles aktiviteter. På hjemstavnsgården i Sdr. Hygum kan man i denne uge snuse lidt til, hvad den oprindelige kartoffelferie gik ud på.

Sdr. Hygum: I denne uge har Hygum Hjemstavnsgård åbent for alle. Et par hundrede har allerede lagt vejen forbi, onsdag var det en flok SFO-børn fra Rødding og Gram, der lyttede til fortællingerne om gamle dage og fik set, hvordan man gravede kartofler op af jorden, malede mel, pressede most og meget mere.

På den gamle Rynkeby presser er der i denne uge blevet presset godt 500 liter æblemost, fortæller formand for hjemstavnsgården, Svend Dixen:

- Æblerne giver meget mere most, end gæsterne regner med. De har næsten altid for lidt emballage med, fortæller han.

- Den friskpressede most er langtidsholdbar, hvis man enten koger det op eller fryser det ned, forklarer Svend Dixen.

Rynkeby presseren var indtil sidste år håndtrukken, men nu er den maskindrevet, og det hjælper personalet, der skal betjene den.

På hjemstavnsgården kan man også handle friske grøntsager ved vejboden, og det benytter mange sig af.

- Vi sælger rigtig meget fra vores egen høst. Folk er flinke til at støtte os på den måde, fortsætter Svend Dixen.

Annonce
Kurt Lange Petersen er en af de mange frivillige på hjemstavnsgården - han er en levende fortæller i børnehøjde. Foto: Martin Ravn

Fortælling i børnehøjde

Tobias, Emma og Agnes fra Randers er på ferie hos mormor og morfar i Jels. De har lagt vejen forbi hjemstavnsgården og får en guidet rundvisning af en af de flere hundrede frivillige, der er tilknyttet hjemstavnsgården, Kurt Lange Petersen.

De er kommet til den lille stald.

- Hvad har heste på fødderne?

- Hestesko, svarer Tobias prompte.

- Ville I bryde jer om, at have sådan nogle på? Prøv at se, her er nogle med pigge - dem fik hestene på om vinteren, så de kunne gå på isen, forklarer han trekløveret fra Randers.

På loftet bliver det til en underholdende fortælling om, at man i gamle dage ikke havde et supermarked, men en købmandsbutik, og børnene får et indblik i, hvordan man slagtede grise dengang.

Selvom det er efterårsferie, så kan man sagtens tage visdom til sig, for Kurt krydrer sine fortællinger om gamle dage med spørgsmål, som børnene skal svare på.

Der bliver også tid til leg - de gammeldags stylter bliver fundet frem, og det vækker stor begejstring hos mormor, at hun stadig kan huske at gå på dem.

Hjemstavnsgården er levende fortælling om gamle dage i børnehøjde - bestemt et besøg værd.

Emma fik hjælp fra morfar, da hun skulle prøve at gå på stylter. Foto: Martin Ravn
På loftet blev der fortalt om slagtningen af en gris. Tobias, Emma og Agnes lyttede ivrigt med. Foto: Martin Ravn
Tobias var ret ferm på stylterne. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce