Annonce
Aabenraa

Med ny styrelse: Ændret praksis spænder ben for tyske huskøbere

I øjeblikket er der ikke meget at smile af for ejendomsmægler Lena Dahlgaard, der er medindehaver af Nybolig i Padborg. Mæglernes tyske kunder møder store bureaukratiske udfordringer, efter styrelse har overtaget sagsbehandlingen af EU-ophold. Arkivfoto: Timo Battefeld
Det er muligt, der er fri bevægelighed i EU-land på mange områder, men styrelsen SIRI har som ny ansvarlig for bevilling af EU-ophold ændret praksis, der sender tyske huskøbere i Danmark på bureaukratisk overarbejde. SIRI chikanerer huskøberne, mener ejendomsmægler.

Aabenraa: Tyskere køber bolig i Sønderjylland som aldrig før. Nybolig i Padborg sælger 40 procent af deres ejendomme til tyske kunder. Godt for boligmarkedet, godt for Sønderjylland og en markering af 100-året for Genforeningen.

Siden 1. april sidste år har der imidlertid været en slange i paradis. Et papirmonster.

Tidligere kunne tyskerne med en underskrevet købsaftale i hånden få et EU-opholdsbevis på ingen tid. Dermed kunne de også få et dansk cpr-nummer, finansiere købet i et dansk pengeinstitut og melde flytning til Danmark.

I dag er situationen en anden: Man kan først få et EU-opholdsbevis, når man allerede bor i Danmark. Men det kan man ikke komme til, fordi man skal bruge et opholdsbevis for at kunne melde flytning og indrejse på kommunen, samt et cpr-nummer for at låne pengene til huskøbet.

Og selv hvis man har pengene kontant, er der et problem. Et dansk cpr-nummer og opholdsbevis er en forudsætning for eksempelvis tinglysning.

- Nu har vi udfordringer hver eneste gang, siger ejendomsmægler Lena Dahlgaard, der er medindehaver af Nybolig i Padborg.

Annonce
Det er et kæmpe problem. Ikke kun for min forretning. Det gælder alle mæglere. Vi kan miste 40 procent af vores omsætning, fordi det bliver for bøvlet.

Lena Dahlgaard, ejendomsmægler og medindehaver af Nybolig i Padborg

Ny rækkefølge

Tidligere var proceduren ganske problemfri.

- Vi må ikke rådgive køber, men vi forklarer, hvad der skal til. Printer ansøgningen ud for dem og fortæller dem, hvad de skal have med af dokumenter ifølge SIRI's hjemmeside. Men det virker, som om hver sagsbehandler har yderligere særegne krav. Vi er specialister i det her, og det fungerede tidligere hver eneste gang, forklarer Lena Dahlgaard.

Problemerne er opstået i forbindelse med, at SIRI, der står for Styrelsen for International Rekruttering og Integration, overtog opgaven fra Statsforvaltningen, der blev nedlagt pr. 1. april sidste år.

- Problemet med SIRI er, at de har lavet om på rækkefølgen i processen. SIRI kræver, at man tager bopæl i Danmark uden at vide, om man overhovedet må bo i Danmark. De kræver en lejekontrakt, selvom man ikke lejer, men har købt et hus, fortæller Lena Dahlgaard.

Anonymt svar fra SIRI

Lena Dahlgaard undrer sig også over, at SIRI placerer medarbejdere i Aabenraa, som ikke taler tysk.

- Jeg bliver spurgt, om jeg ikke lige kan oversætte. Hvorfor pokker sender man medarbejdere til Aabenraa til en udlændingeafdeling, hvis de ikke taler tysk, undrer Lena Dahlgaard, der selv har en dansk-tysk baggrund, sig.

Hvordan oplever du serviceniveauet hos SIRI i Aabenraa?

- Jeg havde en handel, som køber fortrød, fordi han ikke følte sig velkommen i Danmark med den ubehøvlede behandling, han havde fået. Det er under al kritik. I disse dage, når vi fejrer Genforeningen, passer dette bare ikke ind i billedet. I min optik er det ren chikane, lyder kritikken fra Lena Dahlgaard.

Der er en række spørgsmål, JydskeVestkysten gerne vil have svar på af SIRI, men en kommunikationsmedarbejder, som ønsker at være anonym, svarer skriftligt på langt hovedparten af spørgsmålet "Styrelsen kan ikke udtale sig i den konkrete sag" eller henviser til lovtekst. SIRI bekræfter dog, at man skal have faktisk ophold i et EU-land for at få EU-opholdsbeviset.

Om SIRI og EU-ophold

  • SIRI - Styrelsen for International Rekruttering og Integration - er en styrelse under Udlændinge- og Integrationsministeriet. Siden 1. april 2019 har SIRI behandlet alle sager om EU-ophold. En opgave, der tidligere blev varetaget af Statsforvaltningen, indtil den blev lukket.
  • Udover Aabenraa har SIRI afdelinger i København, Odense, Aalborg og Aarhus. I Aabenraa har SIRI fysisk hjemme hos Borgerservice på rådhuset.
  • Formelt søger man om ophold som EU/EØS-statsborger eller nordisk statsborger. Det kan ske på forskelligt grundlag. Typisk søger tyske huskøbere EU-ophold som arbejdstager. Ifølge nyidanmark.dk tager sagsbehandlingen normalt en uge.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce