Annonce
Billund

Med til korkoncert: - Korsang har givet mig mod, selvdisciplin og stor glæde

Ann-Jeanett Foldager Bøndergaard hyggede sig hos sopranerne i Vokalias. Foto: Martin Ravn
90 års jubilæumskoncert for dirigent Stig Møller og koret Vokalias fik Ann-Jeanett Foldager Bøndergaard til at komme rejsende, selv om hun er midt i et hektisk arbejdsliv.

Grindsted: Ann-Jeanett Foldager Bøndergaard, 31 årig psykolog og tidligere korsanger i Grindsted, har lært så meget af at være med i MUK, Musikskolens Ungdomskor, og af korleder Stig Møller, at hun ikke var i tvivl, da han kaldte til samling igen.

Fredag og lørdag har korsangere fra både MUK, venskabskor fra Struer, Stig Møllers kor Vokalias, været samlet i Viadulthallen i Filskov. Anledningen er et 90 års jubilæum, for den utrættelige Stig Møller har i år ledet kor i 50 år, og Vokalias har eksisteret i 40.

Så Ann-Jeanett Foldager Bøndergaard var med på scenen, da Vokalias med gæstekor, solister og orkestre lørdag eftermiddag fyldte Viadukthallen.

- At synge sammen giver en meget dyb følelse af nærvær. Der er megen fordømmelse ude i verden og fokus på ting, man gør og præsterer alene. Det, som sang og især korsang kan, er fællesskab, og man mødes med sit hjerte i sangen. Det giver stor glæde, og så lyder den flerstemmige sang jo bare så smukt, siger hun.

Annonce
Det giver vibrationer i hele kroppen, når man står der og synger sammen og hører klangen af de andres stemmer.

Ann-Jeanett Foldager Bøndergaard

Mod og tro på en selv

Netop nærvær er det, Ann-Jeanet selv arbejder for at praktisere i sin virksomhed Vær. Hun har i flere år haft selvstændig psykologvirksomhed med flere ansatte på Sjælland og er netop nu ved at gøre klar til at åbne sin nye klinik Vær i Århus.

Den 1. juni er den hektiske pendlertilværelse slut, for da lukker hun sin klinik i Vordingborg og åbner Vær i Århus. Her tilbyder hun terapi, workshops og healing med fokus på at hjælpe mennesker til at være den, de er. Indtil videre består virksomheden af hende selv og en fleksjobber, efter sommerferien af endnu en ansat, og på sigt skal flere psykologer skal knyttes til.

Ann-Jeanett Foldager Bøndergaard vil også udvikle produkter som yogamåtter, plakater og notesbøger, som alt sammen skal inspirere mennesker til at være nærværende i nuet.

- Meget af det, jeg lærte i Muk, bruger jeg i mit arbejdsliv i dag: Mod, det at turde at stille sig frem foran mange mennesker. Det at øve sig rigtig meget på noget og så tro på, at der er nogen, der gerne vil have det, man kommer med. Jeg har også lært noget om mod til at prøve noget nyt, gå nye veje og følge sin egen inspiration, fortæller Ann-Jeanett Foldager Bøndergaard.

Disciplin og performance

Muk har også givet hende en selvdisciplin, som hun har god brug for i sit daglige arbejde.

- Når man har egen virksomhed, er der jo hele den administrative del. Man skal lave regnskaber, holde sig opdateret og hele tiden finde på, og det er der meget disciplin i. Det har jeg i særdeleshed med fra Muk siger hun og tilføjer:

- Der er også hele perfomancedelen, det at stå på en scene og give en oplevelse. Det bruger jeg i mit arbejde som psykolog, når jeg holder workshops og foredrag eller har grupper. Det at være levende i det, jeg taler om, det stammer til dels fra Muk og fra øvelse gennem mange år i at stå på en scene, siger Ann-Jeanett, der var med i tre af de store MUK-shows - som korsanger, danser og koreograf.

Børnekoret gjorde lykke på scenen. Foto: Martin Ravn

Koncerten

På scenen i Filskov var Ann-Jeanett sammen med omkring 80 andre korsangere med til at synge sange som "Hymn to Freedom" og syng med-numre som "Haveje" og "Ud under åben himmel". Det gav hende mindelser om dengang med Muk-showene.

- Mange af mine venskaber stammer fra dengang. Her er også masser af mennesker, jeg har kendt gennem hele mit liv og opvækst i Grindsted. Der er en meget stor fællesskabsfølelse og masser af energi, når man leverer sammen på den her måde. Og det er helt vildt hyggeligt at være med, sagde hun efter koncerten.

Særlige instrumenter dukkede pludselig op i hænderne på koret. Foto: Martin Ravn
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce