Annonce
Billund

Medfølgende ægtefæller er på vej ud på virksomheder

For mange medfølgende udenlandske ægtefæller kan det føles som lidt af en rutschetur at søge job i Danmark ifølge bosætningskoordinator Marianne Thomsen. Arkivfoto: Martin Ravn
25 medfølgende, internationale ægtefæller har netop mødt den lokale Virksomhedsservice ved Kompentencecentret i Billund. Målet er at lære hinanden bedre at kende - og at finde jobs til de hovedsageligt kvindelige ægtefæller.

Billund Kommune: De medfølgende ægtefæller til internationale medarbejdere, der har fået job i området, har tidligere kunnet kontakte én jobkonsulent ved Virksomhedsservice - Kompetencecentret i Billund Kommune, når de har søgt job.

Det kan de ikke længere, da vedkommende har fået andet job. Således hviler opgaven med at få de medfølgende ægtefæller i arbejde nu på hele Virksomhedsservice.

Forleden mødte Virksomhedsservice og 25 ægtefæller hinanden for første gang til et møde i Billund Centret. Her skulle de to grupper lære hinanden bedre at kende, og det skal være startskuddet til endnu flere møder og mere individuel sparring med de medfølgende ægtefæller.

- De skal introduceres for, hvad det vil sige at være i virksomhedspraktik, og hvad mulighederne er - og at det kan være en åbning, hvor man afprøver de kulturelle færdigheder, siger bosætningskoordinator Marianne Thomsen.

Annonce

En blandet flok

Også sprogskolen og en repræsentant fra Frivillighedsområdet var til stede og fortælle om deres virke.

- De skal vide, hvor vigtigt det er at lære dansk, og at frivilligt arbejde både kan være en måde at integrere sig på, men at det også på sigt kan være en åbning til ordinært job, siger Marianne Thomsen, der er glad for, at 25 internationale ægtefæller deltog i mødet.

- Jeg havde været glad, hvis der havde været 15, så det er rigtig fint, siger hun, der kan se, at de 25, der hovedsageligt er kvinder, er en blandet flok.

- Nogle er nyankomne, og andre har været her i flere år, og der er både indere, amerikanere, tyskere, franskmænd og kinesere tilmeldt mødet, siger Marianne Thomsen.

Virksomhedsservice kender de lokale virksomheder og vil forsøge, udfra deres kendskab, at sætte behov og kompetencer sammen, hvor det giver mening.

- Ægtefællerne vil desuden blive præsenteret for de lokale virksomheder, og for de lokale brancher, der mangler arbejdskraft, for måske skal man ikke lave det samme her, som man gjorde i sit hjemland, siger Marianne Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce