Annonce
Udland

Medie: Fem Morales-støtter er dræbt i sammenstød i Bolivia

Str/Ritzau Scanpix
En korrespondent fra nyhedsbureauet AFP har set fem lig på et hospital efter voldsomme sammenstød i Bolivia.

I et sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter er mindst fem støtter af den afsatte bolivianske præsident Evo Morales blevet dræbt.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til lørdag dansk tid.

Sammenstødet skal have fundet sted i det centrale Bolivia.

Myndighederne har ikke meldt om nogen omkomne, men en korrespondent fra nyhedsbureauet AFP har angiveligt set de fem lig på et hospital.

Landet har været præget af store demonstrationer mod påstået valgsvindel efter præsidentvalget i oktober.

Evo Morales måtte søndag efter stort pres træde tilbage fra præsidentposten i Bolivia.

Sammenstødet finder sted, samme dag som Bolivias midlertidige regering har bedt venezuelanske og cubanske diplomater om at forlade landet.

Diplomaterne beskyldes for at tænde op under uroen i landet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tiltaget markerer en stor ændring i boliviansk udenrigspolitik. Venezuela og Cuba har tidligere været vigtige allierede for den venstreorienterede Morales.

I spidsen for ændringen står den midlertidige præsident, Jeanine Anez.

Hun skal forsøge at styre landet igennem både urolighederne og en af de største politiske omvæltninger de senere år.

Uroen brød ud fredag i forstæder til byen Cochabamba, hvor tusindvis af kokabønder forsøgte at nå midten af byen for at tilslutte sig demonstrationer mod Jeanine Anez.

Men bønderne blev stoppet på vejen af politiet.

Ifølge politiet var bønderne stærkt bevæbnede. Men urobetjente fik med støtte fra hæren og en helikopter splittet menneskemængden, efter at det var blevet mørkt. Det beskriver AFP.

Morales, som selv er tidligere kokabonde, trådte tilbage og flygtede til Mexico, blandt andet efter at han mistede støtten fra Bolivias sikkerhedsstyrker.

Med de fem dræbte fredag er dødstallet under urolighederne steget til 15. Over 400 er blevet såret. Det skriver AFP.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Sport

Live: Wozniacki skal på banen i karrierens sidste turnering - følg med her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];