Annonce
Udland

Medie: Kina tilbyder at købe flere varer fra USA

En byggearbejder køber mad ved en vogn i Beijings finansdistrikt fredag. Kinas økonomi vokser langsommere, og regeringen kæmper med øget gæld og en handelsstrid med USA's præsident, Donald Trump. (Arkiv)

Kina rækker hånden ud mod USA i handelsstrid og foreslår at bringe mere balance i handlen, skriver medie.

Kina har tilbudt USA at øge sin import fra landet i de kommende seks år. Det siger unavngivne kilder tæt på forhandlingerne til mediet Bloomberg News.

Ved at øge den årlige import fra USA vil Kina bringe balance i handlen mellem de to lande i 2024.

Sidste år havde Kina et handelsoverskud på 323 milliarder dollar.

Tilbuddet, der tidligere på måneden blev fremsat under forhandlinger om at løse den nuværende handelstvist mellem de to lande, blev mødt med skepsis af de amerikanske forhandlere.

Ifølge de unavngivne kilder vil USA have et bedre tilbud. Amerikanerne kræver, at der bliver rettet op på ubalancen i handlen mellem de to lande inden for de næste to år.

Det er ikke umiddelbart klart, hvordan det nye tilbud adskiller sig fra det, Kina kom med, da den amerikanske præsident, Donald Trump, mødtes med sin kinesiske kollega, Xi Jinping, i forbindelse med G20-topmødet.

Dengang tilbød kineserne at forpligte sig til at købe amerikanske varer for over 1,2 billioner dollar over en årrække, sagde finansminister Steven Mnuchin på det tidspunkt.

Fredagens nyhed om, at USA og Kina kan være ved at nærme sig hinanden, sendte det amerikanske aktiemarked i vejret.

USA og Kina er halvvejs igennem en form for våbenhvile i handelsstriden. Den skal vare 90 dage og blev indført 1. december.

Det betyder, at USA ikke som tidligere annonceret hæver sin toldsats fra 1. januar, men først fra 1. marts, ligesom der endnu ikke indføres straftold på de resterende varer.

Der har dog ikke været mange meldinger om, hvilke fremskridt der er sket i løbet af den halvanden måned, våbenhvilen har varet.

Kinas vicepremierminister Liu He ventes at besøge USA den 30. og 31. januar for at forhandle om en løsning på handelsstriden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce