Annonce
Udland

Medie: Libanon udpeger al-Hariris afløser som premierminister

Cynthia Karam/Reuters
To uger efter at premierministeren trådte tilbage efter protester, nærmer Libanon sig en ny regeringsleder.

Tidligere finansminister Mohammad Safadi vil ifølge kilder blive udpeget som ny premierminister i Libanon.

Det sker, efter at tre store libanesiske partier er nået til enighed om at nominere 75-årige Mohammed Safadi til posten.

Det oplyser tre anonyme kilder med kendskab til beslutningen til nyhedsbureauet Reuters natten til fredag dansk tid.

Nyheden blev torsdag aften først bragt af det libanesiske medie LBCI.

For omkring to uger siden valgte den daværende premierminister, Saad al-Hariri, at træde tilbage fra posten efter en periode med voldsomme demonstrationer.

Protesterne er fortsat i Libanon efter al-Hariris afgang.

Demonstranterne er utilfredse med regeringen og det politiske system i Libanon. De har krævet, at der dannes en ny, teknokratisk regering.

Samtidig har de krævet, at der sættes en stopper for det sekteriske system, hvor poster bliver besat efter tilhørsforhold til religiøse grupper.

Den libanesiske tv-station MTV oplyser, at både al-Hariri, der er landets mest fremtrædende sunnimuslimske politiker, og flere shiitiske toppolitikere står bag Mohammad Safadi som ny leder.

Ifølge mediet vil den kommende regering bestå af en blanding af politikere og teknokrater.

Der er endnu ingen officiel bekræftelse på nomineringen fra de partier, der skal have indgået aftalen. Heller ikke Muhammad Safadi har kommenteret meldingerne.

Safadi er en prominent erhvervsmand i Libanon og har tidligere været både finansminister og handelsminister i regeringen.

Desuden er han sunnimuslim, hvilket er påkrævet i Libanons sekteriske system.

Den kommende regering vil komme til at stå over for store udfordringer. Den vil skulle finde international, økonomisk støtte for at komme ud af den politiske krise, som landet er i.

Og samtidig vil den kommende regering skulle adressere de mange krav fra demonstranterne, som ønsker et opgør med den tidligere politiske elite.

Demonstrationerne er taget til i styrke i den seneste uge.

Tirsdag blev en mand skuddræbt i hovedstaden, Beirut, efter at den libanesiske hær havde åbnet ild mod demonstranterne.

Det var det andet dødsfald under de voldsomme protester, der har præget store dele af landet den seneste måned.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce