Annonce
Danmark

Medier: Sådan bliver regeringens plan for tidlig pension

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiets store mærkesag under sidste års valgkamp var retten til tidlig pension. Nu kommer planen.

Regeringens længe ventede pensionsplan gælder fra 61 år og giver 13.000 kroner om måneden. Der indføres desuden en anciennitetstrappe.

Det skriver Politiken efter at have talt med flere kilder med kendskab til udspillet, som præsenteres tirsdag.

I en pressemeddelelse fra Statsministeriet oplyses det, at udspillet bliver præsenteret tirsdag klokken 13. Det sker på Danish Crowns slagteri i Horsens.

Ifølge Politiken kan personer, der opfylder kravene til tidlig pension, altså få 13.000 kroner udbetalt om måneden. Ydelsen kan dermed være fastsat ud fra folkepensionens grundydelse plus et tillæg og uden modregning af andre pensioner, skriver mediet. Det samme erfarer erhvervsmediet Finans.

Medier som Ekstra Bladet, B.T. og DR Nyheder nævner et beløb på omkring 13.500 kroner.

Regeringen arbejder desuden med en trappemodel, som ifølge Politiken betyder, at man optjener ret til tidlig pension, alt efter hvor lang tid, man har været på arbejdsmarkedet. Hvor præcis snittet vil ligge, er ifølge Politiken fortsat usikkert.

Men en kilde oplyser til Politiken, at ordningen betyder, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension. Og at personer med 43 års anciennitet kan gå to år tidligere på pension. 44 års anciennitet betyder, at man kan gå tre år tidligere på pension. Det samme erfarer andre medier.

Få overblikket: Det ved vi om regeringens pensionsforslag

Det er mere end halvandet år siden, at Socialdemokratiet præsenterede ambitionen om at indføre en ret til tidligere pension for arbejdsmarkedets mest nedslidte.

Det var partiets store slagnummer under valgkampen sidste år, og tirsdag er regeringen så klar til at præsentere sit udspil til en tidligere tilbagetrækning.

Dele af udspillet er dog begyndt at lække til flere medier, inden det er blevet fremlagt.

Her er et overblik over, hvad forskellige medier skriver om pensionsforslaget:

  • Personer, der opfylder kravene til tidlig pension, kan få 13.000 kroner udbetalt om måneden. Medier som Ekstra Bladet, B.T. og DR Nyheder nævner dog et beløb på omkring 13.500 kroner.
  • Regeringen arbejder ifølge Politiken med en trappemodel. Det vil sige, at man optjener ret til tidlig pension, alt efter hvor lang tid, man har været på arbejdsmarkedet.
  • Det er uvist, hvor snittet kommer til at ligge. Men ifølge Politiken fortæller en kilde, at det vil betyde, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension.
  • 43 års anciennitet giver mulighed for at gå fra to år tidligere, mens 44 års anciennitet giver mulighed for tre år tidligere pension. Flere andre medier erfarer det samme.
  • Barsel og dagpengeperioder tæller med som en del af optjeningsperioden, erfarer flere medier, heriblandt TV2.
  • Optjeningsperioden opgøres, når man er 61 år.
  • Ifølge DR Nyheder bliver den private pensionsformue en faktor. Det betyder, at man udelukker folk, som har arbejdet i mange år, men som har haft et vellønnet job.
  • Grænsen for den private pensionsformue kommer ifølge DR Nyheders kilder til at være på to millioner kroner.

Kilder: Politiken, Ekstra Bladet, B.T., DR Nyheder, TV2.

/ritzau/

Ifølge DR Nyheder bliver den private pensionsopsparing også en af de faktorer, der bliver afgørende for, hvem der kan få ret til den tidlige pension.

Grænsen for den private pensionsformue kommer ifølge DR Nyheders kilder til at være på to millioner kroner. Det betyder, at de personer, som har en opsparing på mere end to millioner kroner, ikke får mulighed for at gå på den tidlige pension.

Fire ministre kommer til at præsentere udspillet. Det er med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen. Finansminister Nicolai Wammen (S), skatteminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er også med.

En ret til tidlig folkepension for nedslidte og folk, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, var Socialdemokratiets helt store mærkesag under valgkampen sidste år.

Der er lagt op til politisk armlægning om udspillet. Regeringen har nemlig ikke et flertal bag sig på forhånd.

Støttepartiet De Radikale har eksempelvis ikke ytret et ønske om at gå med i en aftale. De Radikale er i forvejen med i en aftale om ret til seniorpension for nedslidte.

Den aftale blev sidste år indgået mellem den daværende VLAK-regering samt Dansk Folkeparti og De Radikale. Socialdemokratiet tilsluttede sig senere aftalen.

Også et andet støtteparti, Enhedslisten, var for nylig ude at sige, at regeringen ikke automatisk skal regne med Enhedslistens støtte.

Enhedslisten ønsker, at den generelle stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 68 år og ikke bare blive ved med at stige.

DF og De Radikale har talt for at lade folkepensionsalderen stoppe ved 70 år.

/ritzau/

Se Politikens artikel her
Se DRs historie her
Se Ekstra Bladets historie her
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev/Tønder For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Esbjerg For abonnenter

Kæmpe skatte-rabat til Esbjergs ejendoms-matadorer: Politikere retter op på grim overraskelse ved ny lokalplan for midtbyen

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Annonce