Annonce
Udland

Ti svenskere er blandt omkomne i flystyrt i Iran

Der er svenskere, tyskere og briter blandt de omkomne i et flystyrt i Iran, der har kostet 176 personer livet.

Ti svenske statsborgere er blandt de i alt 176 omkomne i et styrt med et ukrainsk Boeing-fly i Iran.

Det skriver Ukraines udenrigsminister, Vadym Prystaiko, på Twitter.

82 iranere har også mistet livet i styrtet, hvor alle omkom. Det samme har 63 canadiere, 11 ukrainere, fire afghanere, tre tyskere og tre briter.

Det styrtede fly var et Boeing-fly fra Ukraine International Airlines. Flyet havde kurs mod Ukraines hovedstad, Kijev.

Luftfartsselskabet har på sin hjemmeside bekræftet, at 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer er omkommet.

Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter lidt over klokken 16, at der ikke var danskere om bord på flyet.

Ifølge talspersoner fra Ukraine International Airlines er der ikke tegn på, at der har været noget galt med flyet, før det lettede fra den internationale lufthavn, Imam Khomeini, i Irans hovedstad, Teheran.

Flyet var blevet rutinemæssigt tjekket så sent som for to dage siden - 6. januar. Her havde der heller ikke været tegn på, at der skulle være noget galt.

Flystyrtet skete, få timer efter at Iran angreb to militærbaser i Irak. Den ene base husede både amerikanske og danske soldater.

Det var et iransk modsvar på USA's drab på den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani fredag i sidste uge.

Ukraines ambassade i Iran oplyste onsdag morgen, at flystyrtet skyldtes en motorfejl, og at der ikke var tale om et angreb. Den udtalelse er siden trukket tilbage.

/ritzau/

Annonce
Expressens historie om omkomne svenskere i flystyrt i Iran
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce