Annonce
Billund

Meditation kommer på skoleskemaet i Billund

Et projekt med mindfulness på Hejnsvig Skole og Søndre Skole har givet mere ro og større respekt for andre hos 0. klasse-børn. I 2017 deltager endnu to skoler i et forløb. Børnene lærer at mærke sig selv.

BILLUND KOMMUNE: Forløb med mindfulness på Hejnsvig Skole og Søndre Skole har været så givtigt for børn og lærere, at endnu to skoler, Sdr. Omme og Vorbasse Skole, skal gennem et forløb i 2017.

Henholdsvis to 0. klasser på hver af de to skoler har været gennem et fire ugers forløb med to lektioner i hver uge.

Projektet er en del af Billund Kommunes sundhedspolitik, og forløbet har vist sig at være en hjælp for både børn og lærere. Det er meldingen fra sundhedskonsulent ved Billund Kommune, Margrethe Pedersen.

- Formålet har været at gøre børnene læringsparate, højne koncentrationen og få børnene til at spille sammen socialt. Det er lykkedes. I begyndelsen var de klart mere urolige end efter forløbet, siger Margrethe Pedersen, der har fået tilbagemeldinger om, at børnene bedre kan modtage en kollektiv besked og har fået mere respekt for hinanden.

- Det er et eksternt firma, der har undervist børnene, men lærerne har været til stede i timerne, og de har oplevet andre sider af børnenes personlighed og individualitet, hvilket betyder, at de nu bedre kan støtte op om barnet. De mener også, at de har fået redskaber, der i højere grad kan skabe ro og koncentration i klassen, siger Margrethe Pedersen.

De nye forløb begynder i foråret.

- Vi har erfaret, at forløbene var lidt for komprimerede til, at børnene kunne nå at tage det hele ind, så fremover bliver forløbet over otte uger med én lektion om ugen.

På Hejnsvig og Søndre Skole er der desuden uddannet henholdsvis fire og tre lærere som mindfulness-instruktører.

Annonce

Mindfulness

er en meditationsteknik, der hjælper udøveren med at mærke sig selv, sin krop og give åndedrættet opmærksomhed. Begrebet stammer fra buddhismen og yogaen og har fundet vej til Vesten især i forbindelse med håndtering og behandling af stress.


  • Om tilbuddet bliver en fast del af skoledagen på skolerne, er endnu uvist.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce