Annonce
Esbjerg

Medlemmer strømmer til Facebook-gruppe mod højspændingsledninger

Det er disse elmaster, som Facebook-gruppen ikke vil have opført. I stedet skal elkabler graves ned i jorden. Foto: Energinet

Det vælter ind med medlemmer i Facebook-gruppen 'Højspænding i jorden', der kæmper for at de omdiskuterede højspændingsledninger skal graves ned i jorden.

Ribe: Cirka 1700 mennesker er blevet medlem af Facebook-gruppen 'Højspænding i jorden'.

Siden fredag er medlemstallet blevet firedoblet, og især i weekenden er det strømmet ind med medlemmer, der ønsker at give deres mening offentligt til kende.

- Jeg tror, at der er mange, som først har opdaget nu, hvad der egentlig sker. Så nu breder Facebook-gruppen sig som ringe i vandet, fordi naboer og kollegaer fortæller det videre til hinanden, fortæller Ellen Margrethe Karlsen, der er administrator for Facebook-gruppen.

Annonce

Øjebæ

Debatten raser inde i gruppen, som blev startet tilbage i marts 2016 af Foreningen for elkabler i jorden, der ligeledes har startet en underskriftsindsamling for, at højspændingsledningen mellem Idomlund og ned til Niebüll skal graves ned i jorden.

- Det er i hele Danmark, at elkabler skal graves ned i jorden. Så vi skal stå sammen fra nord til syd og støtte hinanden, så ingen står alene med problemet, forklarer Ellen Margrethe Karlsen, der dog ikke selv ser ud til at blive påvirket af linjeføringen, men alligevel betegner sagen som et mareridt.

- Elmaster er så hæslige og grimme. Faktisk en øjebæ. Jeg frygter også, at folk bliver stavnsbundet, for jeg ville da heller ikke selv købe et hus med udsigt til elmaster, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce