Annonce
Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Direktør og forpagter for HotelTønderhus, Marcel Wendicke er absolut ikke tilfreds med statsministerens åbningsplaner for tyske turister. Foto: Martin Franciere
Erhvervs- og forretningslivet i Tønder er mildest talt ikke begejstrede for statsministerens melding om at åbne 15. juni - og da kun for turister, der kan dokumentere, at de har booket mindst seks overnatninger. Hotel Tønder frygter, at meldingen kan blive afgørende for hotellets overlevelse.
Annonce

Tønder/Rømø: - Der er ikke noget at hente der for os. Vi sidder bare som detailhandel og venter på, at hun (statsministeren, red.) retter op på det her. Det er uoprettelig skade, hun forvolder ved at trække det her længere.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Anders Jacobsen, formand for Tønder Handelsstandsforening, på Mette Frederiksens melding om den begrænsede åbning af grænsen til Tyskland.

Og regeringens melding finder heller ikke meget sympati i Tønder Erhvervsråd. Her lægger direktør, Peter Engel-Andreasen, ikke fingrene imellem, da vi overbringer ham budskabet om, at grænserne først bliver delvist åbnet den 15. juni.

- Sygdomsudbruddet syd for grænsen er jo lige så uproblematisk som i vores land - det er helt uproblematisk for tyskerne at rejse herop. Så det forstår jeg slet ingenting af. Det giver ingen mening.

Det er både de godt fjorten dage, der går inden åbningen, og så reglen om, at tyske turister skal kunne dokumentere, at de vil tilbringe mindst seks overnatninger i Danmark, der vækker utilfredshed.

Reglen om de seks overnatninger vil i særlig grad ramme hoteller, som ikke lever af langtidsturister, men mere weekendovernatninger og konferencer.

Til gengæld er der glæde og tilfredshed hos Maria Degn Clausen, ejer af Cafe Fru Dax i Lakolk. Hun håber at indhente det forsømte, når de tyske sommerhusgæster vender tilbage. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Mere glæde på Rømø

På Hotel Tønderhus er man derfor heller ikke ligefrem tilfreds med statsministerens begrænsede indrejseregler.

- De kunne lige så godt have åbnet nu. Jeg synes det er skidt. Så det er negativ tilfredshed, siger Marcel Wendicke, direktør for Hotel Tønderhus.

For Hotel Tønderhus er det både de godt fjorten dage til åbningen og reglen om mindst seks overnatninger, der vækker bekymring.

- Problemer jo de 14 dage. Vi har ikke fået udbetalt noget hjælpepakke endnu, så vi er så presset - vi mangler simpelthen at få noget cash flow ind i forretningen. Og så får vi ikke weekendgæster eller konferencer, konstaterer Marcel Wendicke.

Derimod er der noget mere glæde at spore hos Maria Degn Clausen, der er indehaver af Cafe Fru Dax på Lakolk. Hun regner med, at indhente noget af det forsømte hen over sommeren.

- Det betyder alt for os resten af sæsonen, det er der ingen tvivl om. Selvom der ikke kommer mange endagsturister op, så kommer der stadig turister herop. Og samtidig bliver mange danskere herhjemme, så jeg tror vi skal forvente en rigtig travl sommer, lyder den optimistiske vurdering fra Maria Degn Clausen.

Anderledes i Tønder, hvor humørbarometeret ikke ligefrem står på smukt.

- Jamen, det er da med blandede følelser, fordi dagsturismen er jo noget af det, der hjælper de handlende, siger Anders Jacobsen fra Tønder Handelsstandsforening.

- Hvad skulle Mette Frederiksen have gjort efter din mening?

- Hun skulle have åbnet op for Slesvig-Holsten. Vi undrede os over, at hun er er i tæt dialog med Sverige om at åbne op for Skåne, men hun nævnte overhovedet ikke noget om at åbne op til Slesvig-Holsten, mener Anders Jacobsen.

Den 11. juni drager Anders Jacobsen sammen med Tønders borgmester Henrik Frandsen til Christiansborg, hvor de skal mødes med erhvervsminister Simon Kollerup om en særlig økonomisk hjælpepakke til Tønderområdet.

Formand for Tønder Handelsestandsforening Ander Jacobsen: Mette Frederiksen skulle have åbnet op for hele Slesvig-Holsten. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce