Annonce
Ugens Bedste

Meget bliver holdt hemmeligt for dig og mig

Jeg har det personligt sådan med cykelsport, at de mange dopingskandaler har fået mig til at miste den interesse, jeg havde tidligere havde for etapeløb som Tour de France og Danmark Rundt. Men der er mange andre, der stadig fascineres af sporten, som har den store force, at den ofte udfolder sig i smuk natur.

Den fascination betyder, at Danmark Rundt til dette års løb satte prisen for, at Tønder kunne blive vært for enkeltstarten til 425.000 kroner. Er det pengene værd, vil du måske spørge. Trods min holdning til cykelsport tror jeg, det ville have været en god investering i forhold til både at komme på tv og tiltrække turister, men det mente et flertal i Tønders kommunalbestyrelse ikke, da sagen blev behandlet tilbage i september.

Det er fair nok, for sådan er demokrati. Men det var ikke en diskussion, som borgerne i Tønder Kommune måtte få noget at vide om. Sagen blev behandlet som et lukket punkt i byrådet under overskriften "Arrangement", fordi Danmark Rundt havde betinget sig, at ansøgningen skulle holdes hemmelig, indtil løbsruten blev offentliggjort i december. På JydskeVestkysten fik vi nys om sagen og søgte derfor om aktindsigt, som vi har ret til at gøre i henhold til loven om offentlighed i forvaltningen.

Vi fik afslag på at få udleveret materialet om sagen, indtil løbsruten var blevet præsenteret, og derfor er der gået flere måneder, før vi endelig kunne forklare læserne, hvad der foregik bag den lukkede dør i byrådssalen. Vores historie gik i den forløbne uge landet rundt, men det er dybt betænkeligt, at det ofte sker, at sager af stor interesse for borgerne bliver holdt skjult for offentligheden.

Nogle gange kommer de kun frem, fordi stædige journalister søger aktindsigt. Det vil vi blive med at gøre. Afsløringen af Tønders nej til Danmark Rundt er én af de fem artikler, jeg vil anbefaler dig at læse fra den seneste uge.

Men inden du når så langt, vil jeg også gøre lidt reklame. I JV Weekend i lørdagsavisen har vi premiere på en ny klumme skrevet på skift af den tidligere toppolitiker Carl Holst fra Rødding, den nye rektor for Designskolen i Kolding, Lene Tanggaard, den tidligere biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, der bor i Aabenraa samt Marianne Kalb, der driver pr- og kommunikationsfirma i Løgumkloster.

Desuden har vi sidst på eftermiddagen i dag premiere på podcasten "Med Baltzer og Borup", hvor to af vores journalister med fornavnene Rikke og Amalie hver fredag vil tale om nogle af de største historier i Syd- og Sønderjylland fra den forløbne uge. Du finder podcasten i app'en Nyhedskiosken eller på jv.dk

God læse- og lyttelyst og god weekend!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce