Annonce
Udland

Politiet i Hongkong anholder demonstranter uden for universitet

Tyrone Siu/Reuters
Hundreder af studerende har barrikaderet sig på Hongkongs Polytekniske Universitet, som politiet har omringet.

Politiet i Hongkong brugte mandag gummikugler og tåregas mod regeringsfjendtlige demonstranter, som ville flygte fra et universitet, hvor hundredvis af unge er omringet.

Snesevis af demonstranter forsøgte igen og igen at flygte fra Det Polytekniske Universitet, men de blev standset af politiets tåregas.

En del af demonstranterne er bevæbnet med benzinbomber og andre hjemmelavede våben, og der er frygt for en blodig optrapning af gadekampene.

Tidligt mandag advarede politiet om, at man er parat til at "skyde med skarpt", hvis demonstranterne bruger benzinbomber og andre genstande, der kan være dødelige.

Ifølge den lokale avis South China Morning Post har kampklædte politistyrker omringet universitetet og campus og "omdannet det til en krigszone".

En kilde i politiet siger til South China Morning Post, at snesevis af mennesker er anholdt inde på campus, og at man forventer, at der skal ske masseanholdelser.

Udviklingen markerer en ny fase i de voldelige sammenstød, der har ledt til kaos i store dele af storbyen, der har 7,5 millioner indbyggere. Skoler holdes lækkert, togforbindelser er afbrudt og mange trafikårer er blokeret.

- Måske forsøger politiet ikke at storme campus, men de forsøger snarere at trænge ind for at anholde folk, når de forsøger at flygte, siger et medlem af Hongkongs parlament Hui Chi-Fung.

Inde på universitetet siger en grædende demonstrant:

- Vi har været fanget her i lang tid. Vi må gøre det klart for alle i Hongkong, at vi har brug for hjælp, siger en 19-årig studerende.

Mindst 38 demonstranter blev såret søndag.

I en kommentar til situationen siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S):

- Jeg kan kun opfordre til en fredelig dialog, det er den eneste vej frem. En fredelig dialog, der bygger på gensidig respekt også for ytrings- og forsamlingsfrihed. Jeg håber, parterne kan få en fredelig dialog og løse udfordringerne, de har.

Han ønsker ikke at svare på, hvem der har ansvaret.

- Det er ikke rare billeder, man ser fra Hongkong, så jeg vil opfordre alle parter til at afstå fra vold og sikre dialogen på fredelig måde. Gennem EU har vi gentaget, at mennesker har ret til forsamlings- og ytringsfrihed, men det skal ske på en fredelig måde, siger Jeppe Kofod

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kalmar-huse reddet fra konkurs

EfB

EfB lejer angriber i Brøndby

Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Annonce