Annonce
Vejen

Menighedsråd vil bestille et billedtæppe

Allerede nu kan man se billedvæver Thea Conradsens skitse til billedtæppet, Bøn ved Solnedgang, pryde væggen i konfirmandstuen ved Folding Kirke. Foto: Søren Dippel
En billedvæver fra Glejbjerg skal væve et lydabsorberende billedtæppe til konfirmandstuen ved Folding Kirke. En ekspert i akustik fra Askov er taget med på råd.

Folding: Menighedsrådene i Malt-Folding Pastorat har planer om at slå to fluer med ét smæk. Der er nemlig en stor bar plet på væggen i konfirmandstuen ved præstegården i Folding, og så er akustikken i konfirmandstuen meget dårlig. Begge dele kan afhjælpes med en passende udsmykning af væggen med et billedtæppe.

Derfor er en billedvæver blevet kontaktet. Det er Thea Conradsen fra Glejbjerg, der er født og opvokset i Nørbølling og som ung pige har gået til konfirmationsforberedelse i samme konfirmandstue, som hun snart skal udsmykke med et billedtæppe.

En arbejdsgruppe bestående af formændene for menighedsrådene, Peter Garde og Rigmor Brun, samt sognepræst Anna Jensen har holdt møder med Thea Conradsen. Man er således enedes om, at billedtæppet skal væves med garn i varme farver.

Derfor kan man allerede nu se Thea Conradsens skitse til billedtæppet hænge på væggen i konfirmandstuen – en skitse, som arbejdsgruppen faldt for lige på stedet.

På skitsen kan man fra forskellige vinkler se fem par foldede hænder på en baggrund af varme røde og orange farver, sådan som man kan opleve det ved en smuk solnedgang. Thea Conradsen har da også døbt billedtæppet "Bøn ved Solnedgang."

Annonce

Billedtæppet

Kunstneren, der skal væve det lydabsorberende billedtæppet til konfirmandstuen ved Folding Kirke, er Thea Conradsen, som bor i Glejbjerg.

Det videnskabelige grundlag for billedtæppets evne til at absorbere lyd er en ph.d. af Cecilie Bendixen, som bor i Askov.

Tæppet skal væves af fem forskellige farvede matgarner.

Thea Conradsen har døbt billedtæppet: Bøn ved Solnedgang.

Billedtæppet vil koste 130.000 kroner, og vævearbejdet ventes at kunne vare et halvt års tid.

Akustik

Thea Conradsen er ikke bare gået kunstnerisk til værks, men også videnskabeligt. De fem forskellige farvede garner, som billedtæppet skal væves med, har Thea Conradsen nøje udvalgt alt efter, hvilken slags tekstil, der er mest lydabsorberende.

- Her har jeg tilfældigvis kunnet bruge resultaterne fra Cecilie Bendixens ph.d. i akustik "Så vidt et Rum," siger Thea Conradsen.

Lige som Thea Conradsen selv er fra en af oplandsbyerne i Vejen Kommune, er Cecilie Bendixen fra Askov.

Valget af det mest lydabsorberende garn faldt herefter på såkaldt matgarn. Det er kraftigt garn, som også bruges til vævning af gulvtæpper. For at lade billedtæppet blive så lydabsorberende som muligt, skal tæppet hænge på en stang lidt ud fra væggen i konfirmandstuen.

- Tæppet skal være tre meter og 20 centimeter langt og 95 centimer højt. Vævearbejdet vil kunne vare et halvt års tid, og vi bliver nødt til at søge forskellige fonde og sponsorer, siger Peter Garde, der kan oplyse, at prisen på billedtæppet vil blive 130.000 kroner.

Postkort

Han håber, at projektet vil kunne sættes i værk inden årets udgang.

Det hører med til finansieringen af projektet, at menighedsrådene også har planer om at lade nogle postkort fremstille. De skal prydes med skitsen af billedtæppet og teksten fra kunstnerens inspirationspapir. På hvert postkort bliver der også plads til, at interesserede med en underskrift kan give et bindende tilsagn om et pengebeløb i økonomisk støtte til projektet.

Ideen til at udsmykke konfirmandstuen med et billedtæppe opstod for et års tid siden. Da medlemmer af Folding Menighedsråd var på en tur til Paris, hvor det nye altertæppe til Folding Kirke var ved at blive vævet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce