Annonce
Tønder

Menighedsrådsvalg: Ny valgmetode får en blandet modtagelse

Tirsdag skulle der vælges nye medlemmer til menighedrådene over hele landet - også her i Tønder Kristkirke. Arkivfoto: Annett Bruhn
28 menighedsråd i Tønder provstis 30 sogne har nu holdt menighedsrådsvalg efter en ny metode. Den endelige sammensætning af menighedsrådene ligger først fast efter den 13. oktober.
Annonce

Tønder: Det var nye tider til tirsdagens menighedsrådsvalg, hvor 28 nye menighedsråd i Tønder Provstis 30 sogne skulle vælges.

Det var nemlig første menighedsrådsvalg, der skulle foregå efter nye regler, der er sat i værk for at højne den demokratiske aspekt i forbindelse med valget af nye menighedsrådsmedlemmer.


Vi har gjort en del benarbejde for at gøre opmærksom på valget, og der er faktisk også flere, der har vist interesse.

Elsemarie Dam-Jensen


Netop det argument tillægger den nuværende formand for menighedsrådet i Løgumkloster, Elsemarie Dam-Jensen, ikke megen værdi.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg ikke forskellen er så frygtelig stor. Det skulle være en mere demokratisk måde, men det har jeg nu en lille smule svært ved at se, lyder det fra Elsemarie Dam-Jensen, der er formand i et af de menighedråd, der faktisk ved tirsdagens valghandling havde flere, der stillede op til menighedsrådet, end der var pladser.

- Det gik såmænd rigtig fint. Der var 72 deltagere i valgforsamlingen, og det synes vi faktisk var ret fint, og det hele forløb i en god stemning, fortsætter Elsemarie Dam-Jensen, der selv opnåede genvalg.

Elsemarie Dam-Jensen, der er nuværende formand for menighedrådet i Løgumkloster, er godt tilfreds med, at der var god interesse for valgforsamlingen. Arkivfoto: Betina Skjønnemand

To i det nuværende råd modtog ikke genvalg, og fire nye meldte sig under fanerne. Dermed fik Løgumkloster valgt folk til alle rådets syv poster og endda også to suppleanter.

- Vi har gjort en del benarbejde for at gøre opmærksom på valget, og der er faktisk også flere, der har vist interesse, men som ikke var helt klar endnu. Heriblandt også nogle yngre, så det er vi mægtig glade for, siger Elsemarie Dam-Jensen.

Annonce

Stort system hos de små

I Bedsted fik de også fundet de fem menighedsrådsmedlemmer, de skulle, men heller ikke her falder den nye valgmetode entydigt i god jord.

- For et lille sogn som vores, så er det er stort og tungt system, der er kørt i stilling. Men når det nu er på den måde, så gør vi det, lyder det fra sognepræst i Bedsted, Heine Holmgaard, der peger på, at det nye valgsystem kræver, at man får mindst én stemme for at kunne tage plads i menighedsrådet.

Annonce

Fuldt hold i Tønder

Også i Tønder var der tilfredshed med fremmødet til valgforsamlingen tirsdag aften.

- Vi var virkelig meget i tvivl om, hvor mange, der ville dukke op. Men vi besluttede at flytte valgforsamlingen fra Brorsonhus til kirken, hvor vi trods alt kunne være flere. Det viste sig at være en god beslutning, for der kom 120 til valget, fortæller formand for menighedsrådet i Tønder, Torben Frederiksen.

Torben Frederiksen, menighedsrådsformand i Tønder, er glad for, at 120 mødte op i Kristkirken for at deltage i menighedsrådsvalget. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

I Tønder sogn skal 11 medlemmer vælges til menighedsrådet, og her var det på forhånd kendt, at otte fra det nuværende menighedsråd ville genopstille.

- Udover de otte, valgte tre at melde sig. Så dermed havde vi de 11, vi skulle bruge, forklarer Torben Frederiksen.

Det betød dog ikke, at de fremmødte ikke fik brug for stemmesedlerne. Efter de nye regler skal der nemlig stemmes uanset hvad.

Annonce

Nogle kritiske røster

Også i Tønder har der forud for menighedsrådsvalget været kritiske røster i forhold til de nye valgregler.

- Der er nogle, der gerne vil have muligheden for at bruge valgkort, så man ikke nødvendigvis behøver at møde op, men kan stemme via fuldmagt til valgforsamlingen. Som det er nu, så skal man møde op for at opnå stemmeret. Kun i helt særlige tilfælde, kan man stemme uden at møde op, forklarer Torben Frederiksen.

Han ser frem til, at de nye regler bliver evalueret.

- Som sådan kan jeg godt lide det med, at man skal møde op og se hinanden i øjnene. Men på den anden side anerkender jeg, at der kan være brug for en øget mulighed for at stemme via fuldmagt, lyder det videre.

Annonce

Sammensætning

Selvom valgforsamlingerne nu har stemt, og nye medlemmer til menighedrådene i princippet er valgt, så er der fortsat en mulighed for, at der kommer ændringer. De medlemmer, der er valgt på valgforsamlingerne, skal offentliggøres indenfor en uge. Herefter er der så mulighed for at fremtvinge et nyt valg.

- I det nye system er der en mulighed for at indgive en liste og fremtvinge et nyt valg. Det er der mulighed for indtil 13. oktober. Hvis det sker, går et stort apparat i gang, og der vil blive sendt stemmesedler ud til alle medlemmer af folkekirken i sognet, siger Torben Frederiksen.

Ny valglov

En ny valglov betyder, at medlemmerne af landets menighedsråd bliver valgt på en ny måde, der minder lidt om bestyrelsesvalg på generalforsamlinger. Tirsdag 15. september blev der afholdt såkaldte valgforsamlinger, hvor kandidater debatterede, inden der skulle stemmes.

Tidligere har der langt de fleste steder været såkaldt aftalevalg, hvor der kun blev opstillet én kandidatliste og dermed ikke gennemført en reel afstemning.

Hvis der (i sjældne tilfælde) kommer kandidatlister efter valgforsamlingen, senest fire uger efter afholdelsen af valgforsamlingen, skal der holdes afstemningsvalg tirsdag 17. november 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce