Annonce
Indland

Meningsmåling: Færøerne giver et mandat til hver blok

Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
I ny måling står det borgerlige Sambandsparti til at vinde valget på bekostning af rødt selvstyreparti.

Færøernes to store partier, der går ind for at bevare rigsfællesskabet med Danmark, vil ifølge en ny Gallup-måling vinde de to færøske mandater i Folketinget.

Vælgerundersøgelsen viser, at det borgerlige Sambandsparti, der går til valg på at udvikle og udvide samarbejdet i Rigsfællesskabet, står til at blive det største parti med knap 29 procent af stemmerne.

Den anden plads i Folketinget bibeholder det færøske Socialdemokrati, der også ønsker at bevare rigsfællesskabet mellem Færøerne, Grønland og Danmark. Partiet får i målingen lidt over 24 procent af stemmerne.

Står Gallup-undersøgelsen til troende vil de færøske mandater fordele sig med en støtte til hver sin blok i Folketinget.

Målingen er foretaget for Færøernes Radio og Fjernsyn samt nyhedsportalen Vágaportalen.

Målingen er skidt læsning for uafhængighedspartiet Tjoðveldi, der i den forgangne valgperiode har haft den ene af Færøernes to pladser i Folketinget.

Uafhængighedspartiet går ifølge undersøgelsen tilbage med 2,9 procentpoint og får 21,6 pct. af stemmerne.

Magni Arne, der har repræsenteret Uafhængighedspartiet i Folketinget i den forgangne valgperiode, mener, at konkurrence fra mindre selvstyrepartier er årsag til tilbagegangen.

Blandt andet har det lille Selvstyreparti, som står til at få 2,6 procent af stemmerne, vakt opsigt ved at erklære, at hvis partiet vinder en plads i Folketinget, skal den stå tom.

- Dertil er der blandt vælgerne i mit parti ikke den store interesse for folketingsvalget. Det kan være grunden til, at undersøgelsen viser en tendens til, at vi mister stemmer, siger Magni Arge til Ritzau.

Interessen på Færøerne for folketingsvalg er generelt ikke særlig stor. Ved seneste folketingsvalg lå stemmeprocenten på 65,6 pct.

Langt højere er stemmeprocenten, når det gælder valg til det færøske parlament Lagtinget. Ved valget i september 2015 stemte 88,8 procent af stemmeberettigede færinger.

Færøernes statsminister, Aksel V. Johannesen, fra det færøske Socialdemokrati, har meddelt, at der afholdes valg til Lagtinget 31. august. Da har hans regeringskoalition siddet i fire år.

Gallupundersøgelsen er foretaget fra 18. til 21. juni. 543 personer har deltaget, og usikkerheden er 3,4 procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce