Annonce
Udland

Menneskets ødelæggelser sender flere dyrearter mod udryddelse

Moise Gomis/Ritzau Scanpix
Ikke én eneste plante- eller dyreart på rødliste er i fremgang, konkluderer international naturorganisation.

Menneskets ødelæggelser af naturen i et "hidtil uset tempo" er skyld i, at flere og flere dyrearter er i risiko for at uddø.

Det er konklusionen i en undersøgelse foretaget af Den Internationale Union til Bevarelse af Natur (IUCN).

Der er tale om en regulær biodiversitetskrise, mener WWF Verdensnaturfonden.

- Det står meget kritisk til. En ting er, at vi har en klimakrise.

- Men vi har jo også en biodiversitetskrise, hvor en lang række af vores vilde dyr og planter er truede af vores overforbrug og vores ødelæggelse af deres levesteder, siger Thor Hjarsen, seniorbiolog ved WWF Verdensnaturfonden.

IUCN har opdateret sin rødliste, som er en oversigt over plante- og dyrearter, der enten er forsvundet i nyere tid, er i fare for at forsvinde, eller er sjældne.

Omkring 9000 nye arter er tilføjet til listen, der tæller 105.732 arter. Af disse er 28.338 truede i forskellig grad.

Siden IUCN senest opdaterede listen for et par år tilbage er ikke én eneste art i fremgang.

Det går kun tilbage.

Men det er der en forklaring på, mener Morten D.D. Hansen, biolog og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Det her med at få vendt en tilbagegang til en fremgang tager tid. Det tager årtier, hvis ikke århundreder, siger Morten D.D. Hansen.

Han er trist over udviklingen.

- Det går bare tilbage med verdens biodiversitet i et stadig hurtigere tempo. Hvis man har tendens til depression, skal man ikke læse rødlisten, siger han.

Både Morten D.D. Hansen og Thor Hjarsen peger på menneskets forbrug som den primære årsag til tilbagegangen.

- Vi mennesker fylder rigtig meget. Vi ødelægger levestederne for dyr og planter, fordi vi skal producere en masse mad og en masse varer. Det er især vores forbrug, som er det store problem, siger Thor Hjarsen.

Ifølge IUCN's liste er syv primater i løbet af de seneste to år kommet nærmere udryddelse. Seks af dem er aber fra Vestafrika, mens den sidste hører til i Peru.

En af årsagerne er, at aberne bliver jagtet for deres kød.

/ritzau/

Annonce
Link til nyheden på IUCNs hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];