Annonce
Livsstil

Mens vi venter på forår: Tag på sanketur i naturen

Ramsløg samles ind. Foto: Pernille Hoffmann
I den seneste tid har jeg forkultiveret grøntsager, krydderurter og sommerblomster i adskillige kvadratmeter spirebakker. Mon ikke, du har det ligesom mig? Jeg trænger i den grad til at mærke livet i haven igen.

Forventningsfyldt står jeg dagligt og stirrer ned i spirebakkerne, for hvornår begynder der at ske noget?

Selvom det har sneet i april, og det ærlig talt ikke virker, som om foråret har indfundet sig, så er den gode nyhed heldigvis, at der allerede sker en masse.

Nyt liv spirer vildt overalt omkring os. I haven titter de første fine skvalderkålsskud frem, og inden længe begynder også brændenælderne og meget andet at melde deres ankomst.

Annonce

At gå på sanketur i naturen er både super sjovt og giver en enorm glæde. Følelsen af, at genkende noget af alt det, der vokser vildt omkring os, er ubeskrivelig skøn. At vide, hvor man finder hvilke urter, hvornår ramsløgene blomstrer, og hvor det hemmelige svampested er, er noget helt særligt.

Det er også en stor glæde at hjembringe urter fra en tur med familien, for derefter at lade det indgå i madlavningen. Stort set alt kan i dag købes på torvet eller i supermarkeder, men glæden ved det ”hjemmelavede” tror jeg, at de fleste genkender.

Sådan er det også, når vi ved, hvordan og hvornår vi kan hente og bruge naturens urter. Hvis du har mod på det, så prøv at gå på sanketur i din egen baghave.

Skvalderkål

En nem urt at starte med kunne være skvalderkålen. Som nævnt kan den lige nu høstes i din egen have eller langs stier, hvor du færdes. Høst kun fra steder, hvor der ikke kører biler. Mange bruger en ikke ubetydelig del af året på at holde skvalderkål fra døren, men lige nu først på sæsonen synes jeg, man skal prøve at nyde den.

Skvalderkålen har lige nu en god størrelse, der gør den nem at genkende - primært fordi der ikke er så meget andet endnu - og den er endnu ikke blevet for strid. Den egner sig fint i madlavning både rå og tilberedt.

Skvalderkålen kan bruges på samme måde, som du ville bruge grønkål. I lighed med grønkålen kan den dog være en lidt genstridig sag, men fjerner man stænglerne og kvaser skvalderkålen mellem hænderne et par gange inden brug, bliver den mere medgørlig.

Start eventuelt blidt ud ved at bruge skvalderkål som pynt på maden. Vask skvalderkålen og fjern de kraftigste stængler. Snit den helt fint og brug det som drys på eksempelvis en æggemad.

Annonce

Ramsløg

En anden skøn urt, der kan sankes nu, er ramsløg. Ramsløg har en forrygende skarp, frisk og grøn hvidløgssmag. Lige nu står bladene lysende grønne rundtomkring i vores bøgeskove, og snart kommer de karakteristiske hvide blomster, der ligner stjernekastere.

Ramsløgsbladene er lækre som supplement i en salat, fintsnittet i olie til en dressing eller tørret og blendet med salt til en urtesalt.

Dagens opskrift er en ramsløgsbrød bagt over bål. Det er super hyggeligt at bage over bål, og det forlænger den tid, som vi bruger sammen omkring bålet. Man skal være lidt mere opmærksom, når man bager over bål, men smagen af det let brændte og røgede, som brødet får, er helt sikkert umagen værd. Ramsløgsbrødene skal laves som snegle og bages i en muffinpande af støbejern.

Måske du har en aflagt æbleskivepande også i støbejern, så vil den kunne bruges. Da vil jeg dog anbefale, at du afstemmer størrelsen på sneglene, så de passer til panden.

Husk endelig, at det grej, du bruger til madlavning over bål, skal være uden træ- eller plasthåndtag.

Fordelen ved at bage i en muffinpande er, at du kan lave flere brød ad gangen. Brødene er lækre som snacks eller som tilbehør til en god suppe. Man kan sagtens overskue både brødbagning og en suppe, der simrer over bålet, på samme tid.

I modsætning til bagning af snobrød, som bages enkeltvis og sjældent er færdige på samme tid, så bliver pandebrødene færdige samtidig, og alle kan spise samlet.

Annonce

Anbefaling

Hvis du bliver grebet af det med at gå på jagt i naturens eget spisekammer, så vil anbefale dig at anskaffe bogen ”Den lille vilde” skrevet af Thomas Laursen og Jannick Børlum. I virkeligheden er der tale om fire små lommevenlige bøger inddelt efter månederne april-maj, juni, juli og august-september.

Bøgerne er små opslagsværker med korte tekster, hvor du finder alt, hvad der er at gå på jagt efter i sommerhalvåret. Indtil man bliver helt fortrolig med at samle i naturen, kan det være rart at have en lille guide ved hånden.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce