Annonce
forside

Mere asfalt frem for kunstmuseum

Læserbrev: Den store ildsjæl Gunnar Pedersen, Slotsgade, har en kongstanke om, at vore to museer, Søfartsmuseet på H.P. Hanssensgade og Kunstmuseet Brundlund Slot, sammenlægges.

Det synes jeg er en dårlig idé.

Hvorfor i alverden den centralisering?

I budgettet fra 2021 er afsat over 50 mill. til kunstbygning ved Brundlund Slot. Disse beløb frigives kun under den forudsætning, at der kan opnås betydelig fondsfinansiering til hele projektet, som skønnes at løbe op i over 100 mill. kr.

Dette er en del af budgetforliget, men jeg vil græde tørre tårer, såfremt den krævede betydelige fondsfinansiering ikke opnås, således at ambitionsniveauet er tvunget til at blive kraftigt reduceret.

Der findes bestemt opgaver af meget mere presserende karakter i kommunen, hvor de mange penge vil gøre meget mere fyldest end i et kunstmuseum, som vi har i forvejen.

Alene parken omkring Brundlund Slot er et kunstværk i sig selv.

Politik er i stort omfang et spørgsmål om prioritering, og jeg prioriterer f.eks. et godt skolevæsen, god ældrepleje, asfalt og cykelstier højere end et nyt kunstmuseum.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce