Annonce
Erhverv

Mere end en fordobling: Rekordmange mårhunde blev skudt sidste år

Mårhunden, her i en udstoppet udgave. Den betegnes som et invasivt dyr, der ikke naturligt hører hjemme i den danske natur, og som formerer sig hurtigt og udgør en trussel for flere andre dyrearter - herunder særligt fugle. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Foreningen Mårhund Trekanten gør en stor indsats for at holde bestanden af mårhunde nede i området. Det er dog langt fra nok til at udrydde den invasive art, lyder det.
Annonce

Kolding: Mårhunden er for alvor kommet til Kolding Kommune. Det mærker man tydeligt hos foreningen Mårhund Trekanten, som for to år siden netop blev oprettet som en reaktion på et stigende antal mårhunde i området.

Dengang vurderede næstformand i foreningen, Gunnar Bennedsen, at der i 2018 var blevet skudt 25 mårhunde i Kolding Kommune. I 2019 lå det tal på 118 mårhunde, mens 2020 indtil nu slår alle rekorder - her blev der nemlig skudt 285 mårhunde i kommunen. Dertil kommer de mårhunde, der kan være blevet skudt af jægere, som ikke er medlem af Mårhund Trekanten.

- Det går rigtig godt i foreningen. Vi får i hvert fald skudt mange mårhunde. Men vi kommer nok ikke problemet til livs. De formerer sig så meget, at vi kun kan reducere lidt i antallet, men vi kan slet, slet ikke få den udryddet, siger Gunnar Bennedsen, der bor i Viuf.

Annonce

735 skudt i Trekantområdet

Der er i øjeblikket 45 jægere i foreningen, der alle bidrager til at holde bestanden nede. Og selv om formand Mikkel Sørensen er enig i, at det er umuligt at udrydde mårhunden nu, mener han, at man har meget at takke jægerne for.

- Jeg fornemmer, at vi trods alt har fået mere styr på det. Det ville i hvert fald have set helt anderledes ud, hvis vi ikke havde pillet knap 800 mårhunde ud af de tre kommuner. Halvdelen er jo hunner, og hvis de ikke var blevet skudt, havde de måske fået ti hvalpe hver i gennemsnit. Det er så 4000 hvalpe, der ikke kommer til verden. Det er bare en hurtig udregning, der skal tages med forbehold, men det siger noget om, hvad det kan betyde, siger han.


De formerer sig så meget, at vi kun kan reducere lidt i antallet, men vi kan slet, slet ikke få den udryddet.

Gunnar Bennedsen


Også fra Danmarks Jægerforening lyder det, at jægerne gør et godt stykke arbejde.

- Heldigvis er der også flere og flere, der involverer sig i det. Og vi ved godt, at vi har nogle rigtig gode folk i Kolding, siger Jesper Illemann, der er konsulent i Danmarks Jægerforening.

Mårhunde skudt i Kolding Kommune

Foreningen Mårhund Trekanten hører under Danmarks Jægerforbund, og den opererer inden for de gældende love og regler for regulering af invasive arter i Danmark.

Foreningens jægere registrerer det antal mårhunde, de skyder eller finder trafikdræbt i kommunerne Vejle, Fredericia og Kolding.

I 2019 blev der i hele Trekantområdet skudt 396 mårhunde af foreningens jægere, mens det i 2020 var 669 mårhunde.

I Kolding Kommune fordeler tallene sig således:

  • 2018: 25 skudt (skøn af Gunnar Bennedsen)
  • 2019: 118 skudt + 28 trafikdræbte
  • 2020: 285 skudt + 27 trafikdræbte
Gunnar Bennedsen er bange for, at det er for sent at udrydde mårhunden. De seneste år pelsdyret spredt sig til nærmest hele Jylland, og den er nu også at finde på Fyn og Als. Arkivfoto: Jonas Brønd Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce