Annonce
Kolding

Mere frirum til børnene: Flytteplan skal skabe mere liv på biblioteket

Biblioteksformidler Sarah Kidmose Hansen (til venstre) har sammen med sin kollega Bitten Møller Johansen undersøgt, hvordan biblioteket i Vamdrup benyttes, og hvordan det i højere grad kan blive et omdrejningspunkt for byens kultur- og foreningsliv. I dag ligger børneafdelingen i stueetagen med åben og direkte adgang til resten af biblioteket. Foto: John A. Petersen
I Vamdrup er det planen at skabe et regulært børnebibliotek på 1. salen, som i dag står ledig meget af tiden. Det giver børnene mere frirum, samtidig med at man åbner for nye muligheder i bibliotekets stueetage.
Annonce

Vamdrup: Når detaljerne ellers er på plads i løbet af et halvt års tid, så er Kolding Bibliotekerne parat til at holde flyttedag i Vamdrup.

Ganske markant er det, at børneafdelingen rykkes op på førstesalen, som ifølge bibliotekets egen vurdering bliver benyttet alt for lidt i dag til møder og arrangementer.

- Det er jo egentlig en skam med alle de kvadratmeter, der ikke bliver brugt særlig meget, siger Sarah Kidmose Hansen, der er biblioteksformidler hos Kolding Bibliotekerne og har ansvaret for at udvikle på afdelingerne i centerbyerne.

Med flytningen op på førstesalen bliver det muligt at indrette et decideret børnebibliotek for 0-5-årige, hvor der vil være plads til højtlæsningshjørne, legeområde og madpakke-bord. Og så vil der være frihed til, at børnene kan larme og tumle uden at forstyrre avislæsere og øvrige biblioteksgæster.

- Vi har hørt fra blandt andre dagplejere i Vamdrup, at de føler, at de forstyrrer andre på biblioteket, sådan som børnebiblioteket er placeret i dag. Desuden er oplevelsen, at de har brug for mere plads, siger Sarah Kidmose Hansen.

På 1. salen ligger også et køkken, som tænkes indrettet til mødelokale, som man kan booke på forhånd.

Planen kort

Børnebiblioteket flyttes op på første sal, og hele stueetagen bruges til læse- møde- og fællesskabsareal.

Omrokeringen skaber bedre tilgængelighed – også for kørestolsbrugere og gangbesværede – til åbne møder, foredrag og andre fællesaktiviteter.

Der kan desuden indrettes en afdeling i et af rummene til "foreningshjørne", hvor de engagerede foreninger kan kommunikere borger til borger og f.eks. opsætte forskellige udstillinger.

Annonce

Lettere adgang

Ved at flytte børneafdelingen åbner man for helt nye muligheder i stueetagen. Planerne for indretningen er slet ikke på plads, men helt overordenet skal stueetagen bruges til læse- møde- og fællesskabsareal.

Hensigten er, at man på den måde åbner biblioteket for flere.

- Vi vil simpelthen gentænke hele stueetagen. Men før vi beslutter os for detaljerne i indretningen, vil vi gå i yderlig dialog med foreningerne i Vamdrup, og måske skal vi også rundt på andre biblioteker for at hente inspiration, siger Sarah Kidmose Hansen.

For kørestolsbrugere og gangbesværede betyder flytteplanerne, at der vil være lettere adgang til åbne møder, foredrag og andre fællesaktiviteter, der placeres i stueetagen.

- Vi kommer til at arbejde videre med flytteplanerne det kommende halve år, men hensigten er, at vi er klar med en ny indretning omkring sommerferien, siger Sarah Kidmose Hansen.

Annonce

Et omdrejningspunkt

Flytteplanerne er en udløber af projekt "Levende lokalområder", hvor Kolding Bibliotekerne har invitereret foreningslivet og andre interesserede til en dialog om, hvordan biblioteket i Vamdrup i højere grad kan blive et kulturelt omdrejningspunkt i byen.

Her var budskabet, at foreningerne i byen gerne vil samarbejde mere, og "Levende lokalområder" har allerede ført til, at der er sat et arbejde i gang med en fælles digital kalender over, hvad der sker i by- og foreningslivet i Vamdrup.

Orienteringen om flytteplanerne er sat på kulturudvalgets kommende møde i næste uge.

I dag bruges førstesalen til møder i blandt andet læsekredse, men mange timer i løbet af ugen er her helt tomt. Foto: Jacob Schultz
På 1. salen ligger også køkkenet, der kan indrettes som et mødelokale. Her kan døren lukkes ud til det kommende børnebibliotek. Foto: Jacob Schultz
Børneafdelingen skal flytte op på førstesalen, hvor børnene vil få mere frirum i forhold til i dag. Foto: Jacob Schultz
Kolding Bibliotekerne har et ønske om at skabe mere liv på bibliotekerne i centerbyerne, og i første omgang er der sat fokus på biblioteket i Vamdrup. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce