Annonce
Haderslev

Mere tog: Hele det gamle Skrydstrupspor bliver genåbnet

Hele det gamle Skrydstrupspor skal tages i brug igen. Derfor skal der etableres et overkørselsanlæg ved Vojensvej, har politikerne i økonomiudvalget besluttet. Foto: Jacob Schultz
Økonomiudvalget vil have mere togdrift i Vojens-området. Der etableres et overkørselsanlæg ved Vojensvej, og spor skal gå helt ud til flyvestationen.

Skrydstrup: Haderslev Kommune vil genåbne hele Skrydstrupsporet nord for Metalparken i Vojens by og helt ud til flyvestationen vest for Vojensvej.

Det er eternitvirksomheden Cembrits indtog i Vojens, der har motiveret kommunen til at satse på mere tog på de kommunale spor.

- Vi har ikke tænkt på tog i 15 år, siger borgmester H. P. Geil (V), der er formand for økonomiudvalget.

Et borgerligt flertal i udvalget besluttede på det seneste møde derfor at etablere det nødvendige overkørselsanlæg ved Vojensvej og finansiere projektet med 350.000 kroner fra kommunekassen. Mindretallet - bestående af Socialdemokratiet og Enhedslisten - ville finansiere anlægget med midler fra økonomiudvalgets særlige udviklingspulje.

Annonce

Infrastrukturafgift

Haderslev Kommune har indgået en aftale med et privat firma om drift og vedligeholdelse af det genåbnede spor.

Kommunen indfører en såkaldt infrastrukturafgift på en krone pr ton gods, der transporteres på det kommunale spor. Det vurderes, at de cirka 100.000 kroner vil være nok til at at dække udgifterne til drift og vedligeholdelse samt investeringer på sporet.

Prisen er fremkommet på baggrund af dialog med aktører på markedet.

Valgmulighed

Der har tidligere været en jernbaneoverskæring over Vojensvej, men for at minimere vedligeholdelsesudgifterne blev den for år tilbage, da banedriften på Skrystrupsporet ophørte, fjernet. Med Cembrits indtog i Vojens kører der igen tog på sporet øst for Vojensvej. Af sikkerhedsmæssige årsager har Banedanmark derfor krævet, at der enten bliver etableret en sporstopper eller lavet et overkørselsanlæg:

- Men det vil være dumt at lave en sporstopper. Nu kan vi få tog ud forbi Davidsen, Dansk Affald og til flyvestationen, og måske kan vi derved få mere gods på tog og flytte vogntog fra vejbane til togbane, siger H. P. Geil.

En forudsætning for, at Cembrit valgte at slå sig ned i Vojens, var adgangen til togspor. I den forbindelse er en 800 meter lang strækning på Skrydstrupsporet fra den jyske længdebane blevet genetableret øst for Vojensvej. Cembrit kan dermed transportere sine produkter fra fabrikkerne i det østlige Europa direkte til lageret i det tidligere Gram-kompleks ved Metalparken.

Positive svar

Haderslev Erhvervsråd har efterfølgende været i dialog med eksisterende virksomheder i området, der kunne se en mulighed i at udnytte togsporene også vest for Vojensvej. Flere virksomheder er kommet med positive tilkendegivelse.

- Så det er rigtig spændende og en fin mulighed, siger H. P. Geil.

Haderslev Kommune indfører med virkning fra 1. maj i år en takst på en krone per ton vare, der bliver transporteret ad sporet på hele strækningen.

Der er planer om at forlænge jernbanesporet ud til til industriområdet i udkanten af Vojens. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce