Annonce
Sønderborg

Mere vildnis i byen skal hjælpe bierne

Bierne og andre dyr skal hjælpes med mere natur i og omkring byerne. Sønderborg Kommune har som den første i Sønderjylland tilsluttet sig initiativet "Vild Med Vilje". Foto: Colourbox
En kombination af mere vild natur i Sønderborg by og udvalgte områder i kommunen skal øge biodiversiteten og hjælpe bierne og andre dyr.

Sønderborg: Sønderborg Kommune vil give mere plads til planter og dyr. Derfor bliver kommunen nu partner i bevægelsen "Vild Med Vilje", hvor der lægges ud med en anderledes og mere ukultiveret drift.

I første omgang har teknik- og miljøudvalget peget på tre grønne arealer i kommunen, som skal holdes efter principperne i "Vild Med Vilje" - nemlig Jeppesdam i Guderup samt Bosager og Kathrinelund i Sønderborg.

- Det er en trend i tiden, at vi skal væk fra det meget velplejede og polerede landskab og hen imod noget, der er mere natur – med vilde blomster, krat og hegn, der får lov til at vokse vildt og dermed i højere grad være gode levesteder for dyr og insekter. Den udvikling vil vi gerne bidrage til. Derfor tilmelder vi os "Vild Med Vilje", siger udvalgsformand Aase Nyegaard (L).

Annonce

Vildskab i byen

Men også i selve byområderne skal der tænkes naturvenligt. For mange steder i byerne er der grønne kiler, som giver dyr og insekter mulighed for at vandre fra naturen og ind i byerne. Disse områder er i årtier blevet vedligeholdt uden at tage hensyn til dyreliv.

Men nu skal der skabes bivenlige arealer tilsået med særlige frøblandinger, der giver mulighed for at øge bestanden af bier og insekter.Det er en trend i tiden, at vi skal væk fra det meget velplejede og polerede landskab og hen imod noget, der er mere natur.

Aase Nyegaard (L)Et af stederne Søvænget i Nordborg. Et andet Nørre Havnegade i Sønderborg ved et nedlagt vejareal.

Ved Tandsbjerg i Sønderborg er der igangsat forsøg med etablering af områder, hvor mindre felter tilsås  med insektvenlige frøblandinger, blandt andet blomster og græssnylteplante. Sammen med græsopsamlingen forventes det at være medvirkende til at kickstarte biodiversiteten.  På samme måde ved Østerkobbel i Augustenborg.

Vild Med Vilje

Vild Med Vilje er en bevægelse, der vil gøre naturen vildere, rigere og mere mangfoldig. Forandringen skal ske ved, at aktører – for eksempel kommuner – omlægger deres drift af grønne arealer og deler viden om erfaringerne i partnerskaber. På den måde øges både kendskabet til og udbredelsen af planter, svampe og dyr.

Sønderborg er den første sønderjyske kommune i partnerskabet, som koster Det koster 10.000 kr. i opstartsgebyr og derefter 1200 kr. i årligt kontingent. I første omgang har teknik- og miljøudvalget udpeget tre grønne arealer i kommunen, som skal holdes efter principperne i Vild Med Vilje. Det er Jeppesdam i Guderup samt Bosager og Kathrinelund i Sønderborg.

Private kan frit formidle deres haver som Vild Med Vilje, hvis de styrker biodiversiteten på egen matrikel.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Erik frygter konsekvenserne: Lort fra græssende kvæg ender i Augustenborg Fjord

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

En Europa-palle er steget med 100 kroner: Pallefabrik har aldrig oplevet noget lignende

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Sønderborg

Gæsterne stod i kø: Over 4000 klappede kalve og tog pedalkørekort på landbrugsskole

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejen For abonnenter

Bjarne blev ringet op af en svindler, der ville have koder til bank og NemID: - Som samtalen skred frem, blev han mere og mere aggressiv

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor var sejren over Brøndby helt fortjent

Aabenraa

Så er der fest: Lokale bands kan ikke følge med efterspørgslen

Annonce