Annonce
Sønderborg

Mere vildnis i byen skal hjælpe bierne

Bierne og andre dyr skal hjælpes med mere natur i og omkring byerne. Sønderborg Kommune har som den første i Sønderjylland tilsluttet sig initiativet "Vild Med Vilje". Foto: Colourbox
En kombination af mere vild natur i Sønderborg by og udvalgte områder i kommunen skal øge biodiversiteten og hjælpe bierne og andre dyr.

Sønderborg: Sønderborg Kommune vil give mere plads til planter og dyr. Derfor bliver kommunen nu partner i bevægelsen "Vild Med Vilje", hvor der lægges ud med en anderledes og mere ukultiveret drift.

I første omgang har teknik- og miljøudvalget peget på tre grønne arealer i kommunen, som skal holdes efter principperne i "Vild Med Vilje" - nemlig Jeppesdam i Guderup samt Bosager og Kathrinelund i Sønderborg.

- Det er en trend i tiden, at vi skal væk fra det meget velplejede og polerede landskab og hen imod noget, der er mere natur – med vilde blomster, krat og hegn, der får lov til at vokse vildt og dermed i højere grad være gode levesteder for dyr og insekter. Den udvikling vil vi gerne bidrage til. Derfor tilmelder vi os "Vild Med Vilje", siger udvalgsformand Aase Nyegaard (L).

Annonce

Vildskab i byen

Men også i selve byområderne skal der tænkes naturvenligt. For mange steder i byerne er der grønne kiler, som giver dyr og insekter mulighed for at vandre fra naturen og ind i byerne. Disse områder er i årtier blevet vedligeholdt uden at tage hensyn til dyreliv.

Men nu skal der skabes bivenlige arealer tilsået med særlige frøblandinger, der giver mulighed for at øge bestanden af bier og insekter.Det er en trend i tiden, at vi skal væk fra det meget velplejede og polerede landskab og hen imod noget, der er mere natur.

Aase Nyegaard (L)Et af stederne Søvænget i Nordborg. Et andet Nørre Havnegade i Sønderborg ved et nedlagt vejareal.

Ved Tandsbjerg i Sønderborg er der igangsat forsøg med etablering af områder, hvor mindre felter tilsås  med insektvenlige frøblandinger, blandt andet blomster og græssnylteplante. Sammen med græsopsamlingen forventes det at være medvirkende til at kickstarte biodiversiteten.  På samme måde ved Østerkobbel i Augustenborg.

Vild Med Vilje

Vild Med Vilje er en bevægelse, der vil gøre naturen vildere, rigere og mere mangfoldig. Forandringen skal ske ved, at aktører – for eksempel kommuner – omlægger deres drift af grønne arealer og deler viden om erfaringerne i partnerskaber. På den måde øges både kendskabet til og udbredelsen af planter, svampe og dyr.

Sønderborg er den første sønderjyske kommune i partnerskabet, som koster Det koster 10.000 kr. i opstartsgebyr og derefter 1200 kr. i årligt kontingent. I første omgang har teknik- og miljøudvalget udpeget tre grønne arealer i kommunen, som skal holdes efter principperne i Vild Med Vilje. Det er Jeppesdam i Guderup samt Bosager og Kathrinelund i Sønderborg.

Private kan frit formidle deres haver som Vild Med Vilje, hvis de styrker biodiversiteten på egen matrikel.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce