Annonce
Sønderborg

Meta og 300 andre ældre er færdigvaccineret: - Nu kan jeg leve mit liv igen

Der var smil og en afslappet stemning i Dybbøl Hallen, da 322 ældre over 65 år, som får personlig pleje og praktisk hjælp, skulle færdigvaccineres mod covid-19. Foto: André Thorup
I løbet af weekenden modtager 486 personer den anden vaccine mod covid-19. De 322 er ældre over 65 år, som modtager personlig pleje og praktisk hjælp. De resterende 164 er frontmedarbejdere.

Sønderborg: Humøret var højt, da Meta Knudsen meldte sin ankomst i Dybbøl Hallen lørdag formiddag.

I fire uger havde den 85-årige dame ventet på at få andet stik mod covid-19 - og nu var weekenden endelig kommet, hvor hun og 321 andre ældre blev færdigvaccineret.

- Det er andet stik, som er det vigtigste. Nu kan jeg leve mit liv igen, da jeg ikke bliver syg af det her og kommer på sygehuset, fortæller Meta Knudsen.

Men der er noget, som betyder endnu mere for hende.

- Jeg kan se mine oldebørn igen. Der er kommet to nye til i november og december, som jeg endnu ikke har set, siger hun og tilføjer, at i alt har hun 11 oldebørn.

Meta Knudsen får her det stik, hun har ventet på. Foto: André Thorup

Vaccinationen betyder også, at Meta Knudsen igen oftere kan se sin datter, der var med som støtte i hallen. De har ikke set hinanden meget under pandemien, fordi datteren, Birgit Wolf, har været meget påpasselig med at aflægge besøg, da hun arbejder som social- og sundhedshjælper.

- Jeg er ekstra forsigtig, da jeg ikke skal risikere at sprede smitte hos hverken borgere eller min mor, men heldigvis er vi gode til at ringe sammen, når det ikke har været muligt at ses, siger hun.

Det var personer over 65 år, som modtager personlig pleje og praktisk hjælp, der blev færdigvaccineret. Derudover fik 164 frontmedarbejdere andet stik samtidig.

De fleste havde en ledsager med, da de skulle have deres anden vaccine mod covid-19. Foto: André Thorup
Annonce

Bliver trygt at få besøg

Inden det første stik havde Margit Marie Lassen ikke haft nogle bekymringer. Hun konstaterede også dengang, at prikket med nålen var helt smertefrit.

- Jeg er så klar til at få den næste, sagde hun tilbage i januar.

Den holdning havde den 86-årige dame stadig, da hun igen sammen med sin søn, Svend Erik Lassen, var mødt op for at blive vaccineret, men glæden var lidt mere afdæmpet.


- For hvert stik der gives, kommer vi et skridt tættere på målet med at opnå immunitet.

Michael Skriver Hansen, sundhedschef i Sønderborg Kommune


Margit Marie Lassen mente, at den nok for alvor først kom om et par dage, da hun efter sidste vaccine fik det skidt.

Margit Marie Lassen skal svare på en række spørgsmål, før hun må modtage det andet stik. Hun havde sin søn Svend Erik Lassen med til at køre sig. Foto: André Thorup

- Det var som at have influenza i et par dage, men skulle det ske igen, er det billigt sluppet. Alternativet ved ikke at få stikket er værre, siger hun.

Efter en tur ind i et af afskærmede rum kom Margit Marie Lassen ud i venteområdet, hvor alle skulle vente i 15 minutter til observation.

- Godt at det er overstået. Nu håber jeg bare, at jeg ikke bliver dårlig, lyder det fra hende.

I køen, der gled i et let flow, ventede også Inga Martsen på 90 år. Hun så meget frem til at kunne være mere tryg fremadrettet, når hun skal have besøg.

- Det bliver mere sikkert at få gæster, siger hun.

Hendes barnebarn, Majbritt Martsen nikkede.

- Vi er en lille gruppe, der har set mormor hele tiden. Jeg og min søn har været en del af den, fordi vi ikke ville kunne undvære at se hende så længe. Hun vil heller ikke få det godt af at sidde alene. Det er fantastisk, at det nu bliver mere sikkert, siger hun.

Inga Martsen melder sin ankomst. Hun får følge af barnebarnet Majbritt Martsen. Foto: André Thorup

Stod det til Inga Martsens barnebarn, havde hun ikke behøvet tage ind i Dybbøl Hallen for at blive vaccineret.

- Mit oldebarn på tre år ville gerne have vaccineret mig, fortæller hun med et grin.

Annonce

Smilende sundhedschef

Det var ikke kun hos de ældre, at humøret var godt. Smilet var også fremme hos sundhedschef i Sønderborg Kommune Michael Skriver Hansen. Han betegnede sig selv som en glad mand.

- For hvert stik der gives, kommer vi et skridt tættere på målet med at opnå immunitet. Det går i en lind strøm og stemningen i hallen er rolig. Jeg vil kalde det en succes, siger han, men forklarer samtidig, at hele vaccinationsprocessen er udfordrende for alle, der er en del af den.

Der er ifølge ham meget at forholde sig til lige fra ændringer i de prioriterede grupper til vanskeligheder med leverancen af vacciner.

Efter vaccinen skulle de ældre vente 15 minutter, før de måtte forlade Dybbøl Hallen. Foto: André Thorup

- Vi må planlægge fra uge til uge. Det kræver en stor fleksibilitet fra alle involverede parter. Dertil kan jeg kun sige, at det samarbejde fungerer. Alle vil have det her til at lykkes, siger Michael Skriver Hansen.

Ifølge sundhedschefen følger Sønderborg Kommune tidsplanen i den officielle vaccinekalender.

Det betyder, at det er personer over 85 år eller ældre, og som ikke allerede er blevet vaccineret i gruppe 1 eller 2, der nu tilbydes det første stik. De bliver ikke stukket i hallen, men i et vaccinecenter.

Skulle der være nogen, som af den ene eller anden grund var blevet forhindret i at møde op i Dybbøl Hallen, havde kommunen en plan-b. Først ville de fraværende blive ringet op, og var det ikke muligt for dem at komme, blev der tyet til en bufferliste for at undgå spild.

Herpå stod og står navne på frontpersonale.

Hver gang en af de ældre havde rejst sig fra en stol, blev den sprittet af. Foto: André Thorup

Smittetal i Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune er gået fra 23 smittede de seneste syv dage fredag til 21 lørdag.

Det betyder, at kommunen har en incidens, der er antal smittede pr. 100.000 indbyggere, på 28,3.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce