Annonce
Indland

Meteorologer afskriver landsdækkende hvid jul

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Trods vejrskifte er der ringe sandsynlighed for et snedækket Danmark juleaftensdag, konkluderer DMI.

Sandsynligheden for en landsdækkende hvid jul er stort set nul, lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Vi kan stort set afskrive muligheden for en landsdækkende hvid jul, skriver langtidsmeteorolog Steen Hermansen ifølge DMI's hjemmeside i sin månedsprognose.

Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt, at mere end 90 procent af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen.

Det skete sidst i 2010, og der har siden 1900 kun været ni tilfælde af landsdækkende hvid jul.

Mens sandsynligheden for et snedækket Danmark juleaftensdag er ringe, kan lokal hvid jul endnu ikke afskrives.

Selv om der ikke er sne på meteorologernes radar, så er der tegn i sol og måne på et vejrskifte.

- Ifølge langtidsprognoserne, der går et stykke længere frem end syv dage, er der tegn på, at vi efterhånden får et højtryk i vores nærhed, som kan holde disse lavtryk og fronter på afstand, skriver Steen Hermansen.

Højtrykket kan føre mere kulde og sol med sig, og det kan måske fortrænge regn og gråvejr for en stund.

Men det kommer næppe til at vare ved.

For allerede fra den første uge i 2020 ser det våde vejr ud til at være tilbage.

- Som det ser ud nu, er der ikke lagt op til, at højtrykket bider sig fast gennem længere tid, skriver Steen Hermansen.

- Så med en svag margen til den mere våde og ustadige side, er det nok for tidligt at gemme regntøj og gummistøvler helt væk, skriver langtidsmeteorologen.

2019 har budt på ekstremt meget nedbør.

Men det er endnu usikkert, om den hidtidige årsrekord i nedbør bliver overgået.

Den lyder på 905 millimeter og blev sat i 1999.

Ifølge DMI er vi på nuværende tidspunkt knap 40 millimeter fra at slå rekorden.

/ritzau/

Annonce
Nyheden fra DMI''s hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce