Annonce
Indland

Meteorologer afskriver landsdækkende hvid jul

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Trods vejrskifte er der ringe sandsynlighed for et snedækket Danmark juleaftensdag, konkluderer DMI.

Sandsynligheden for en landsdækkende hvid jul er stort set nul, lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Vi kan stort set afskrive muligheden for en landsdækkende hvid jul, skriver langtidsmeteorolog Steen Hermansen ifølge DMI's hjemmeside i sin månedsprognose.

Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt, at mere end 90 procent af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen.

Det skete sidst i 2010, og der har siden 1900 kun været ni tilfælde af landsdækkende hvid jul.

Mens sandsynligheden for et snedækket Danmark juleaftensdag er ringe, kan lokal hvid jul endnu ikke afskrives.

Selv om der ikke er sne på meteorologernes radar, så er der tegn i sol og måne på et vejrskifte.

- Ifølge langtidsprognoserne, der går et stykke længere frem end syv dage, er der tegn på, at vi efterhånden får et højtryk i vores nærhed, som kan holde disse lavtryk og fronter på afstand, skriver Steen Hermansen.

Højtrykket kan føre mere kulde og sol med sig, og det kan måske fortrænge regn og gråvejr for en stund.

Men det kommer næppe til at vare ved.

For allerede fra den første uge i 2020 ser det våde vejr ud til at være tilbage.

- Som det ser ud nu, er der ikke lagt op til, at højtrykket bider sig fast gennem længere tid, skriver Steen Hermansen.

- Så med en svag margen til den mere våde og ustadige side, er det nok for tidligt at gemme regntøj og gummistøvler helt væk, skriver langtidsmeteorologen.

2019 har budt på ekstremt meget nedbør.

Men det er endnu usikkert, om den hidtidige årsrekord i nedbør bliver overgået.

Den lyder på 905 millimeter og blev sat i 1999.

Ifølge DMI er vi på nuværende tidspunkt knap 40 millimeter fra at slå rekorden.

/ritzau/

Annonce
Nyheden fra DMI''s hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce