Annonce
Livsstil

Mette Bock: Der findes et stort potentiale i grænselandet

Mette Bock, Liberal Alliance fotograferet i Samtaleværelset på Christiansborg. Foto: Marie Hald/Scanpix

Selv om Mette Bock afviste den tanke for to år siden. Storesøster fra Horsens er blevet minister for både kultur og kirke, men alligevel var det et stærkt ønske fra hendes side, at grænselandet også blev en del af ministerens ansvarsområde. Både Mette Bock og lillebror, udenrigsminister Anders Samuelsen, har taget deres fars skæbne med ind i regeringen.

Hvad vidste du, da vi mødtes tirsdag den 15. november på dit kontor på Christiansborg, og hvor det var påfaldende, at du var helt sikker på, at der ikke kom et valg her og nu?
– Jeg var klar over, at der nok var noget på vej, og jeg havde kendskab til, at der foregik nogle fortrolige samtaler mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen. Hvad jeg ikke vidste var, at det ville gå så hurtigt med at danne en ny trekløverregering.
Mette Bock var heller ikke klar over, at hun 14 dage senere skulle blive udnævnt til landets nye kultur- og kirkeminister. Eller rettere, kulturminister og kirkeminister, for de to ministerier ligger på to forskellige adresser i København.
For blot to år siden blev Mette Bock i et interview spurgt, om hun som kulturpolitisk ordfører i Liberal Alliance også drømte om at blive kulturminister.

"Det bliver jeg aldrig", sagde hun, og hendes blå blik kan være lige så stålsat som lillebror Anders Samuelsens meget omtalte øjne.

Med både cykel og Audi
Det er Liberal Alliance og specielt formanden Anders Samuelsen, der er blevet beskyldt for at bytte partiets politiske synspunkter ud med pladser på bagsædet af nogle flotte ministerbiler. Mette Bock bliver da også lidt skarp i stemmen, da hun svarer på, hvordan hun selv har det på bagsædet.
– Altså, jeg har beholdt min cykel, og den springer jeg gerne på igen, hvis det skulle blive nødvendigt, og i øvrigt havde jeg en Audi i forvejen. Og med hensyn til politik, så skal jeg ikke stå for noget som minister, som jeg ikke også mente inden, Liberal Alliance blev en del af trekløverregeringen.
Slider det ikke på dit gode humør, at du og dit parti beskyldes for at have solgt nogle væsentlige politiske holdninger for at komme med i en regering?

– Det er som sædvanligt. Liberal Alliance har aldrig været forkælet, og når man er anderledes og har nogle markante politiske synspunkter, så vil man blive udsat for kritik. Det er i orden. Og jeg tror på, at det lykkedes at overbevise alle dem, der lige her og nu skælder os ud, om, at vi har gjort et godt bytte og nu får langt større indflydelse i dansk politik end før regeringsdannelsen.

Annonce
Mette Bock, MF Liberal Alliance. Folketingsmedlem for Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds fra 15. september 2011. Foto: Les Kaner/Scanpix

En stribe drømmejob

Er det at blive minister et drømmejob for dig?
– Det kan man ikke sige. Og netop fordi jeg var overbevist om, at jeg aldrig ville blive kulturminister, så har jeg heller ikke gået og drømt om det. På den anden side er det også sådan, at jeg har haft en stribe drømmejob, og i den sammenligning er det at være minister selvfølgelig også en drøm.
Hvad er det bedste ved at blive minister?
– At jeg nu igen er den, der i ministeriet sidder for bordenden. I Liberal Alliance skulle jeg ikke skabe tvivl om Anders' formandskab ved at blande mig for meget, men jeg har tidligere haft opgaver, hvor jeg har siddet for bordenden, og dér befinder jeg mig godt. Og det er dér, man sidder som minister.
Men er det ikke også en risikabel position at sætte sig i?
– I morgen kan det være slut. Fra det ene øjeblik til det andet holder telefonen op med at ringe. Sådan er det bare. Men både Anders og jeg er også meget bevidste om det, for vores far kunne ikke klare dét pludseligt at blive forhenværende som folketingsmedlem for Det Radikale Venstre ved jordskredsvalget i 1972, og hans liv gik i opløsning.

Det unge og vilde parti
Hvordan forener du dine tanker om et klassisk politisk system i opløsning med det at gå med ind i en regering med netop to gamle partier?
– Jeg tror på, at netop det, at to klassiske partier nu er sammen med et nyt parti, kan skabe en hidtil uset regeringsdynamik. Venstre og Det Konservative Folkeparti har godt af Liberal Alliance. Men vi er også det unge – og nogen vil måske sige vilde – parti, der nu vil få slebet nogle kanter af.
Så I bliver lige som de andre på Christiansborg og i regeringskontorerne?
– Nej, det må ikke ske. Det vil virkelig være et problem for Liberal Alliance, hvis vi går hen og bliver kedelige. Jeg erkender, at det er en risiko. Liberal Alliance skal også passe på ikke at blive indfanget af gammeldags magtpolitik. Som mandaterne er fordelt, kan magtens kølle ikke bruges.
Var det dit ønske, at de to nationale mindretal i grænselandet blev flyttet fra Undervisningsministeriet til Kulturministeriet?
– Da jeg blev klar over, at jeg kunne blive kulturminister, bad jeg meget indtrængende om, at grænselandet kom med ind under Kulturministeriet, for det er der, det hører hjemme.


Ministerens kærlighed
Hvor kommer din kærlighed til grænselandet fra?
– Jeg vil sige det på den måde, at jeg har giftet mig ind i den landsdel. Min mand, Hans Jørn, er født i Flensborg og er søn af en dansksindet far og en tysk mor. Han har fået sprogene og de to kulturer med fra barnsben, og senere blev det så min fascination. Derfor har jeg også været utrolig glad for at være med i Grænseforeningen.
Hvad kan grænselandet så forvente af dig som dets minister?
– Et stort engagement. Et ønske om at synliggøre det dansk-tyske grænseland med de to nationale mindretal. Der findes et meget stort potentiale i den landsdel, og jeg vil i regeringen forsøge at skabe lige så stor interesse for det område, som der er om Øresundsregionen.
For mig at se handler det om at få endnu mere ud af det kæmpe potentiale, der ligger i en dansk kultur og i en tysk kultur side om side.

Ingen løfter om guld
Kommer du så også med flere penge til det sydjyske område, du er valgt i?
– Nej, det skal man ikke forvente. Jeg tror ikke på, at en kulturminister får flere kroner fra statskassen at gøre godt med. Men jeg vil arbejde for, at der sker en nytænkning i forhold til den måde, som vi fordeler kulturkronerne på. Man kan inddele kulturen i tre lag. Der er eliten, det store brede mellemlag og nyskabelserne. Og som jeg ser det, så er der gået vanetænkning i for mange bevillinger, og det betyder, at der er for lidt til virkelig at skabe en elite, der også kan markere Danmark i udlandet, og der er ikke nok til det potentiale, der kommer nedefra.
Er kulturelite ikke noget, der er koncentreret i hovedstadsområdet - så som Det Kongelige Teater?
– Nej da. De sønderjyske museer er da også i eliteklassen, og det gælder måske også for et landsdelsorkester som Sønderjyllands Symfoniorkester. Men det er noget af det, jeg skal til at grave mig ned i som kulturminister.

Kultur- og Kirke- minister


 • Mette Bock, født 26. juli 1957, datter af inspektør Anna Holm og lektor og fhv. folketingsmedlem Ole Samuelsen.
 • Gift med seminarielektor Hans Jørn Bock. Bosat i Horsens. Parret har tre børn, Kirse, Silke og Ask og børnebørnene Bertil, Asta, Johanne og Nora.


 • Cand.phil. i filosofi, Syddansk Universitet, 1982.


 • Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet 1986.


 • Mag.art. i filosofi, Syddansk Universitet, 1989.


 • Direktør, Muskelsvindfonden 1992-1997.


 • Journalist, Jyllands-Posten 1998.


 • Administrerende direktør og ansvarhavende chefredaktør, JydskeVestkysten, 2002-2007


 • Prorektor, Aarhus Universitet, 2007.


 • Programdirektør, DR, 2008-2010.


 • Folketingskandidat for SF, Horsenskredsen, 1994.


 • Folketingskandidat for De Radikale, Horsenskredsen, 1999-2001.


 • Folketingsmedlem for Liberal Alliance, Sydjyllands Storkreds, 2011.


 • Medlem af Folketingets Præsidium 2015-2016


 • Udnævnt til Kultur- og Kirkeminister 29. november 2016.


 • Mette Bock blev minister samtidig med lillebror Anders Samuelsen, der er formand for Liberal Alliance og nu også udenrigsminister.
Mette Bock lader sig ikke gå på af, at Liberal Alliance og især formanden "Audi-Anders" Samuelsen bliver hånet for at have byttet skarpe politiske synspunkter ud med en plads på bagsædet af en ministerbil. Den nye kultur- og kirkeminister smiler og befinder sig godt på det sæde, selv om hun faktisk var blevet rigtig glad for at cykle. Og i øvrigt havde hun selv en Audi i forvejen. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Se så at komme i kirke

Hvor ser du den vigtigste opgave som kirkeminister?
– Det handler i første omgang også om økonomi. Jeg vil have undersøgt, om det er muligt at skille statens og folkekirkens pengekasse, så kirkerne skal finansieres af kirkeskatten, mens staten skal betale for den kulturarv, som knytter sig til den danske folkekirke. Og så har jeg også den opfordring til danskerne, at de altså skal se at komme op af stolen og bruge deres kirker noget mere.
Du er også en form for medieminister. Hvad kan landsdelens dagblade vente sig fra din side?
– Jeg går ud fra, at der fortsat skal være Flensborg Avis, Der Nordschleswiger og JydskeVestkysten, og jeg håber for de tre dagblade, at det samarbejde, de tre aviser har indledt på tværs af grænsen yderligere kan udvikles. Jeg har set forslag om, at det skulle være en god idé at samle de tre dagblade sammen med TV Syd og DR Syd i et megastort mediehus i Sydjylland, men den tror jeg ikke på. Der skal fortsat være en konkurrence mellem medierne.


Fra godt til godt
Passer det godt ind i dit grænselandsbillede, at Bertel Haarder skal være generalkonsul i Flensborg?
– Glimrende. Bertel Haarder kender det grænseland som få, og jeg glæder mig til samarbejdet med ham. Men det er også vigtigt for mig at understrege, at den nuværende på posten i Flensborg, Henrik Becker-Christensen, også er meget dygtig.
– Jeg vil sige det på den måde, at vi går fra godt til godt.
Sammen med sin bror, Anders Samuelsen, er Mette Bock gået i deres fars fodspor, når det gælder det at komme ind i Folketinget på Christiansborg.
De to er nu fortsat ud i regeringskontorerne, men den nye kultur- og kirkeminister fortæller, at de begge er meget bevidste om, at det hele pludseligt kan være slut, og der er deres fars skæbne en lærestreg.
Da Ole Samuelsen røg ud af Folketinget i 1972, gik hans liv i opløsning.

Den store forvirring. Ved ministerskiftet i Kulturministeriet overrakte Mette Bock et gammelt grænselands-broderi til Bertel Haarder. Hvad hun ikke vidste var, at udenrigsminister Anders Samuelsen efter aftale med statsminister Lars Løkke Rasmussen havde udnævnt Bertel Haarder til ny generalkonsul i Flensborg. Hendes gave var således ved at afsløre noget, der endnu var en hemmelighed. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

Se video: Hør Danfoss-par fortælle om lukningen og planer for fremtiden

Annonce