Annonce
Sydjylland

Mette Bock er færdig i dansk politik: - Jeg er selvfølgelig ked af det

Kultur- og kirkeminister Mette Bock er ude af dansk politik, efter hun og Liberal Alliance ikke formåede at sikre sig nok stemmer til at få et mandat til Europa-Parlamentet ved søndagens valg. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019
Det foreløbige resultat viser, at flere syd- og sønderjyder satte kryds ved Liberal Alliance ved søndagens europaparlamentsvalg sammenlignet med resten af landet. Det var dog ikke nok til, at partiet kunne lande et mandat.

Syd- og Sønderjylland: Nuværende kulturminister og spidskandidat for Liberal Alliance, Mette Bock, har ikke fået en plads i Europa-Parlamentet efter søndagens valg.

Liberal Alliance løb nemlig kun med 2,2 % af stemmerne, og det var altså ikke nok til at sikre partiet et mandat. Dermed er Mette Bock helt ude af dansk politik.

- Det er helt tydeligt, at vælgerne ønsker nogle andre politikere end mig til Bruxelles. Jeg er selvfølgelig ked af det, men jeg vælger at være taknemmelig for de otte år, jeg har fået, blandt andet som minister, siger hun.

- Nu vender jeg tilbage til civilsamfundet. Jeg skal nok klare mig.

I Syd- og Sønderjylland var opbakningen til Liberal Alliance generelt lidt større end i resten af landet. Her fik partiet i gennemsnit knap 3,4 procent af stemmerne.

Annonce

Liberal Alliances resultater i Syd- og Sønderjylland

Listet efter største procentandel:

Tønderkredsen: 4,6 %

Vardekredsen: 3,6 %

Vejenkredsen: 3,5 %

Haderslevkredsen: 3,5 %

Aabenraakredsen: 3,3 %

Kolding Sydkredsen: 3,3 %

Sønderborgkredsen: 3,2 %

Esbjerg Omegnkredsen: 3,2 %

Kolding Nordkredsen: 3,1 %

Esbjerg Bykredsen: 2,6 %

Nervøs for 5. juni

Efter gårsdagens resultat er Mette Bock samtidig nervøs for, hvordan Liberal Alliance vil klare sig til folketingsvalget den 5. juni.

- Jeg er lidt nervøs for, hvordan det vil gå på Christiansborg, hvis ikke der er politikere, som tør føre ansvars- og samvittighedsfuld, liberal politik. Det er helt ufatteligt, hvad der for tiden bliver lovet ud til højre og venstre uden økonomisk omtanke, siger hun og understreger, at man dog ikke kan sammenligne europaparlamentsvalget og folketingsvalget.

- Så jeg er stadig fortrøstningsfuld, siger hun.

Mette Bock vil senere i dag tage fra København og hjem til Horsens, hvor hun i den kommende tid vil have fuld fokus på at hjælpe partiet frem til folketingsvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce