Annonce
Danmark

Mette F. afviser V-anklage: Regeringen kæmper for modtagecenter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jakob Ellemann-Jensen mener, at regeringen er langt fra at nå i mål med ambition om modtagecenter uden for EU.

Regeringen gør alt for lidt for at få opfyldt sin ambition om at etablere et modtagecenter uden for EU, hvor flygtninge kan søge om asyl.

Det mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Under en partilederdebat tirsdag i folketingssalen retter han anklagen direkte mod statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vil statsministeren garantere, at regeringen kommer til at levere på dette valgløfte om at oprette et modtagecenter uden for EU, spørger Jakob Ellemann-Jensen.

Spørgsmålet bliver blandt andet stillet på baggrund af en artikel i Berlingske tirsdag.

Her bliver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) refereret fra et samråd tidligere i januar.

Her siger han, at det foreløbig har været svært at komme igennem med planerne om et modtagecenter, blandt andet fordi ingen lande hidtil har udvist interesse for at huse det.

Mette Frederiksen er uenig i Jakob Ellemann-Jensens betragtninger.

Hun erkender dog, at opgaven med at få etableret et modtagecenter, der skal holde visse flygtninge væk fra Danmark, er svær.

- Er det nogen nem opgave? Nej. Og møder vi forhindringer? Ja, det gør vi, siger hun.

- Men vi møder også det modsatte, nemlig en stigende bevidsthed og en stigende erkendelse blandt i hvert fald nogle europæiske lande, i forhold til at det nuværende flygtningesystem ikke bare kan fungere.

- Så vi fortsætter ufortrødent vores arbejde. Men jeg vil da gerne have lov til at understrege, at jeg ikke alene håber på, jeg regner med opbakning fra Venstre til regeringens fortsatte arbejde på dette område, siger statsministeren.

Jakob Ellemann-Jensen lader sig imidlertid ikke spise af med den forklaring. Han holder fast i, at Socialdemokratiet for to år siden ville indføre et nyt asylsystem.

- Man lovede samtidig, at det kunne gennemføres af Danmark alene, hvis der ikke var opbakning til det i EU. Man lancerede det oven i købet under overskriften "retfærdig og realistisk".

- Så jeg vil gerne spørge: fremlægger regeringen en plan for, hvordan man vil gå dansk enegang med det her realistiske nye asylsystem, spørger Venstre-formanden.

Mette Frederiksen svarer, at hun på intet tidspunkt har sagt, at det vil blive let at få etableret et modtagecenter til flygtninge i et tredjeland uden for EU.

Hun understreger samtidig, at Danmark i første omgang prøver at finde en fælles løsning med EU.

- Selvfølgelig efterprøver vi først et europæisk spor. Men igen, det undrer mig, at Venstre bruger tid på at stille spørgsmål ved vigtigheden af denne opgave i stedet for at bakke regeringen op, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Link til artikel fra Berlingske
Link til partilederdebat på Folketingets hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce