Annonce
Indland

Mette F.: Alle skal have ret til værdig tilbagetrækning

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterede udspillet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" på et pressemøde på Plejecenter Sølund i København.

Socialdemokratiet vil give personer, som kommer tidligt på arbejdsmarkedet, mulighed for hurtigere pension.

- Alle har ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdslivet. Det kan jeg ikke sige, at alle har i dag.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på et pressemøde på Plejecentret Sølund på Nørrebro i København.

Her præsenterer hun tirsdag Socialdemokratiets udspil "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension". Udspillet skal give danskerne en "rettighed" til tidligere tilbagetrækning.

- Hvis der er medarbejdere, der skal passe godt på vores ældre, så skal vi passe bedre på medarbejderne, siger Mette Frederiksen.

I udspillet fastslår S dog ikke præcis, hvem der skal kunne gå tidligere på pension. Det skal diskuteres med arbejdsmarkedets parter, siger Mette Frederiksen.

- Vi må lægge til grund, at folk er forskellige. Jeg møder mange i 60'erne, som slet ikke vil gå på pension. Men jeg møder også folk i 50'erne, som er slidte af et langt arbejdsliv, siger Mette Frederiksen.

Hun lægger op til, at man skal arbejde "mere end 40 år", for at få ret til at trække sig tilbage.

- Vi har ikke lagt os fast på den endelige model. Men når det handler om anciennitet, så skal man derop, hvor man har arbejdet i mange år, siger Mette Frederiksen.

Det kan dog blive meget svært at afgøre, om folk har været "40 år på arbejdsmarkedet". For hvad skal tælles med som arbejde?

Hvad med deltid? Hvad med arbejdsløshed undervejs? Og har folk overhovedet gemt lønsedler eller anden dokumentation for, at de har haft arbejde i 40 år?

- Vi mener ikke, at et job som avisbud skal tælle med. Men har man arbejdet som del af en uddannelse, så mener vi, at det som udgangspunkt skal tælle med, siger Mette Frederiksen.

Hun peger også på, at deltid skal tælles med, selvom belastningen vil være højere for folk på fuldtid.

- Vi ser desværre, at sosu'er bliver nedslidt, selvom de er på deltid, siger Mette Frederiksen.

Trods usikkerhederne regner Socialdemokratiet med, at forslaget vil koste tre milliarder kroner. De penge skal findes via højere skat på især virksomheder.

Halvdelen af pengene - 1,5 milliarder kroner - skal ifølge S findes ved, at virksomheder ikke længere skal kunne fratrække "meget store lønninger" i skat. Samtidig skal "skattelettelsen" til "meget høje aktieindkomster" rulles tilbage.

Den anden halvdel - 1,5 milliarder kroner - vil S finde ved at indføre en ekstra skat på den finansielle sektor.

Ifølge Mette Frederiksen er udspillet et forsøg på at rette op på skævheder på pensionsområdet. De er ifølge S-formanden opstået som følge af den stigende pensionsalder, der blev vedtaget i Velfærdsforliget fra 2006 samt forringelsen af efterlønnen, der blev vedtaget i 2011.

Socialdemokratiet stemte dog selv for begge aftaler.

Det skete, selvom daværende formand for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt før valget i 2011 kaldte det et "kolossalt løftebrud", da Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede forslaget om at skære i efterlønnen.

Efter valget tilsluttede Socialdemokratiet sig aftalen om efterlønnen for at kunne danne regering med De Radikale og SF.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce