Annonce
Danmark

Mette F om sundhedsreform: Erfaringen er at Løkke centraliserer

Mette Frederiksen (S) stak under en partilederdebat i Folketinget til Lars Løkke Rasmussen med Venstres baglands oprør mod den kommende nedlæggelse af regionerne. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Partilederne tog en kamp om regeringens sundhedsreform i Folketinget dagen inden, den bliver endeligt præsenteret.

Partilederdebat: Debatten om regeringens sundhedsreform, hvor regionsrådene bliver nedlagt, har primært raset i Venstres bagland. Tirsdag flyttende den ind i Folketinget, hvor partilederne gik i direkte clinch med hinanden. Reformen præsenteres onsdag klokken 10.

Læs her hvordan slagsmålet udspillede sig:

Annonce
Lars Løkke Rasmussen (V) understregede, at han engang har lavet gennemgribende ændringer i sundhedsvæsenet (da amterne blev til regioner), og nu vil han igen reformere for at gøre det endnu bedre. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

1. Lars Løkke Rasmussen (V) vs. Mette Frederiksen (R)

Lars Løkke Rasmussen: - Da jeg blev sundhedsminister i 2001, overlevede under halvdelen af alle kræftpatienter. I dag er det tæt på to ud af tre. Der skete massive tilførsler af ressourcer til sundhedsvæsenet og nedlæggelse af amterne bl.a. I dag oplever for mange, at man skal være stærk for at være syg, at den ene hånd ikke altid ved, hvad den anden gør. For mange skal rejse for langt for at få ukompliceret behandling. Og der er stadig for store forskelle på behandling afhængig af, hvor man bor. Det skal vi gøre noget ved.

Mette Frederiksen: - Ingen har kunnet undgå at lægge mærke til frygten for en ny centralisering i det, man kan kalde "det rigtige Venstre". Tror statsministeren, at det er tilfældigt, at det i høj grad jyske venstrefolk, der har reageret? Mon ikke der er en sammenhæng med, at Danmark er blevet mere centraliseret? At man ønsker et Danmark, der hænger sammen, og det er statsministeren ikke længere garant for?

Lars Løkke Rasmussen: - Nu ved jeg ikke, hvad "det rigtige Socialdemokratiet" er. Var det "det rigtige Socialdemokratiet", Mette Frederiksen var justitsminister for, da hun nedlagde politistationer i Nordjylland? Sandheden om kommunalreformen er, at Socialdemokratiet støttede, at vi lavede 98 kommuner - var det "det forkerte Socialdemokratiet"?

Mette Frederiksen: - Vi stemte imod kommunalreformen og var optaget af, at der ikke skulle ske en centralisering. Det relevante spørgsmål er, om sundhedsreformen er endnu en omgang centralisering, som vi er vant til at se fra statsministeren.

Morten Østergaard (R) vil hellere forbedre forholdene på sygehusene her og nu end lave store forandringer i strukturen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

2. Morten Østergaard (R) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Morten Østergaard: - Nu sætter I fokus på regionerne i stedet for at tage ansvar for den manglende kapacitet på sygehusene. Derfor kommer jeg med en appel om ikke at drukne det i reformlammelse og i stedet gøre det bedre for de medicinske patienter.

Lars Løkke Rasmussen: -Nu er fokus på sammenhæng, brobygning, patienten først, undgå unødige genindlæggelser, sikre at kronikere kan gå til kontrol og efterbehandling tæt på, hvor de bor.

Morten Østergaard: - Jeg appellerer bare til, at det ikke skal handle om en stor strukturreform, men om hvad vi kan gøre nu. Eller har Venstres formand lavet en aftale med DF om, at regionerne skal nedlægges?

Lars Løkke Rasmussen: - Jeg glæder mig over, at de forandringer, vi historisk har lavet - som Radikale og Socialdemokratiet var imod - nu står så stærkt, at det er svaret på al tings løsning. Jeg hævder ikke, at vi også har ret, når vi nu foreslår forandringer, men vi tager risikoen.

Pia Olsen Dyhr (SF) - Er der også tænkt på flere ressourcer? Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

3. Pia Olsen Dyhr (SF) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Pia Olsen Dyhr: - Det væsentlige må være, at vi stadig har medicinske, psykiske og andre patienter, der ikke får den behandling, de skal have. Kommer det til at handle om mere end regionerne, men også ressourcer?

Lars Løkke Rasmussen: - Man må have tålmodighed. Jeg kunne citere en forgænger: "Der kommer en god løsning i ...", hvornår var det nu, det var? Vi kommer snart med et udspil. Men det er ikke at sætte patienten først, når mennesker får at vide, at en brystbevarende operation er aflyst, og de kan møde ind igen engang i 2021, vi ses! Det skriger på, at vi giver patienten stærkere rettigheder.

Pernille Skipper (EL) kritisterede Lars Løkke Rasmussen (V) for at komme med en reform, der blot fører til powerpoint-møder om ny struktur for den ansatte i sundhedsvæsenet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

4. Pernille Skipper (EL) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Pernille Skipper: - Statsministeren taler om, at det går godt på danske sygehuset. Det gør det grund af ansatte, der løber hurtigere og hurtigere på baggrund af besparelser. Og nu siger han, at de skal til at holde en masse møder om omstruktureringer.

Lars Løkke Rasmussen: - Jeg siger helt åbent, at der er ting, der ikke går godt nok. Det er ikke godt nok, når en patient udskrives, og så kort tid efter ligger på sygehuset igen, fordi kommunen ikke var klar.

Pernille Skipper: - Jeg forstår, at der kommer omstruktureringer. Kunne Christiansborg ikke bare holde med at skære ned og fyre, kunne du ikke bare stoppe det i stedet for at holde flere møder med powerpoints om omstruktureringer?

Lars Løkke Rasmussen: - Vi skærer ikke ned. Vi har foretaget et bevillingsløft. Men vi er nødt til at give f.eks. fødende kvinder i en socialdemokratisk ledet hovedstadsregion bedre vilkår f.eks.

Kristian Thulesen Dahl (DF): - Det er svært at se, hvad regionerne gør godt for. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

5. Kristian Thulesen Dahl (DF) vs. Mette Frederiksen (S)

Kristian Thulesen Dahl: - Forhåbentlig når vi at finde en forståelse om sundhedsvæsenet inden et valg. Alt hvad der ikke kræver specialbehandling, skal klares tæt på, hvor borgerne bor. Det har så den konsekvens, at vi ikke har regionene længere.

Mette Frederiksen: - Vi har en fælles interesse i at skabe mere nærhed, men var det så ikke nogle andre, du skulle lave sundhedspolitik med, så centraliseringerne fra 2007 (kommunalreformen, red.) ikke bliver gentaget?

Kristian Thulesen Dahl: - Det er svært at se, hvad regionerne gør godt for. Man har en halv million ambulante behandlinger på sygehusene, hvor det er bedre, at de finder sted tæt på borgerne.

Mette Frederiksen: - Jeg håber bare, at man træder varsomt, fordi erfaringen er, at Løkke centraliserer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

112

Mand bankede kvindes hoved i gulvet

Annonce